IEXGeld

Dossiers

Profiel

Alles wordt goedkoper. Wat is er eigenlijk mis met deflatie?

Waar economen al een tijdje voor vreesden werd deze week werkelijkheid: het prijspeil in Europa is officieel aan het dalen. Waar alles normaal gesproken ieder jaar ietsje duurder wordt - dat heet inflatie - zijn producten in de Eurozone het afgelopen jaar per saldo juist goedkoper geworden: deflatie, dus.

Het gemiddelde prijspeil van een standaardmandje producten - van elektronica tot levensmiddelen en van elektra tot benzine - daalde in het afgelopen jaar met 0,2%. Dat is niet veel, maar toch veelzeggend, want wat tot voor kort alleen aan de hand leek in de permanente recessielanden in Zuid-Europa, waait nu ook over naar onze streken.

De vraag is natuurlijk hoe erg dat is. Economen en centrale bankiers hebben een broertje dood aan deflatie. Het duidt op stagnatie en het leidt tot uitstelgedrag: mensen wachten met geld uitgeven als ze weten dat wat ze willen kopen over een poosje nog goedkoper zal zijn. En dat uitstel werkt verdere stagnatie van de economie weer in de hand.

Moeilijk te bestrijden

Centrale banken kunnen daar iets aan doen door met lagere rentes de kooplust weer aan te jagen, maar die rentes zijn nu al superlaag. Dat maakt deflatie ook nog eens moeilijk te bestrijden.

Toch hoeft deflatie op dit moment niet zo desastreus te zijn. Lagere prijzen betekenen ook méér koopkracht bij de gemiddelde consument. En dat dat is een goede ontwikkeling in een tijd waarin consumenten voorzichtig zijn met het uitgeven van geld. 

Business-site Z24 zette op een rijtje wat er in het laatste jaar het sterkst in prijs is gedaald in Nederland. Vooral aan de pomp en in de Mediamarkt ben je aardig wat voordeliger uit dan een jaar geleden:

Een weekje later tanken

Of deze deflatie nu werkelijk zo desastreus is als economen vrezen moet nog blijken. Als consument heb je er nu nog voordeel van en of de economie er onder gaat lijden heeft vooral te maken met de vraag of het echt uitstelgedrag in de hand gaat werken.

Een indicatie dat dat wel eens mee zou kunnen vallen zit in het feit dat een van de belangrijkste oorzaken van de deflatie de sterk gedaalde olieprijs is. De consumptie van benzine is niet bijster gevoelig voor de toekomstige prijs ervan: mensen gaan niet een week later tanken omdat het dan waarschijnlijk goedkoper is. Een lege tank is een lege tank.  

Econoom Mathijs Bouman heeft ondertussen ook nog wat houvast voor deflatievrezende economen en centrale bankiers: als je de olie- en voedselprijzen weglaat, is de inflatie in Europa zelfs aan het stijgen. 

Bereken zelf: Wat doet inflatie met je geld? 

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. info_124 10 januari 2015 12:35 0
  Eind 80-er jaren als avondstudent Economie al hier discussie over gehad met de Prof.
  Pijs omhoog, vraag omlaag en .. omgekeerd. Zo vaak het voorbeeld van de keuze voor koffie en/of thee.
  De werkelijkheid over 15 jaar voor mijn scriptie:
  de prijs van koffie verdubbelde en.. de vraag ging met ca 5 % per jaar omhoog. Idem prijs gehalveerd en.. juist de vraag naar koffie ging met 5 % per jaar omhoog.
  Waarom ? Omdat koffie per kopje zo goedkoop is, dat de prijs van een pak met dik 100 kopjes niets uitmaakt. De grootse verbruiker bleef de goot.

  Economie is als het ontwerpen van een vliegtuig, waarbij voor de eenvoud (ceteris paribus) afgezien wordt van de zwaartekracht en wrijving met de lucht.

  Gelooft u serieus, dat een consument of bedrijf voor een paar % prijsverschil : inflatie + cq bij deflatie - een aankoop of investering vervroegt/uitstelt ?
  Psychologische factoren ( Ik wil NU die flatscreen/nieuwe Ipod) resp. toekomstverwachtingen ( met die nieuwe machine kunnen we - denke we - winst maken) zijn de beslissers.
  Als ergens de prijzen omlaag gevallen zijn ( soms wel 20-30 % per jaar) en de mogelijkheden verbeterd, is het wel met computers, smart phones en flatscreens. En waar hebben we ons suf aan gekocht ? Juist, daaraan !
  Ik heb Argentinië meegemaakt met een inflatie van 70-140% per MAAND. Kijk goed naar dat pak suiker: volgende maand kost dit 2 x zo veel. DAN zoeft iedereen uit de eigen valuta ( tot de bedelaar kwam bij mij zijn Australis muntjes omzetten in US$ muntjes) of in goederen. Maar bij 10-20 % per jaar + of – : Kom nou. Vandaar ook die koop-op-afbetaling rente.
  Heeft u een race op de pakken koffie gezien enkele maanden geleden ? Bij Aldi-Lidl van € 2,79 naar 3,69/500 g ( en DE vergelijkbaar) en wat is er gebeurd? NIETS.
  De zuinige auto wordt door een hogere BMP wat ( 10%) duurder. Ja, wat meer verkoop de laatste maand, doch klanten, die stonden te huilen om toch maar een auto te mogen kopen….., politie, die het verkeer moest regelen … ?
  Nieuwe Apple I-enz op de markt: men stond ‘s nachts in de rij, terwijl enkele weken later en geen rij meer staat en dat ding 10% goedkoper geworden is.
  Mensen, die bang zijn hun BAAN te verliezen, worden plotseling zuinig en stellen aankopen uit, ook als de kans werkloos te worden zo goed als nul is.

  Psychologie, beste economen, daar kijkt u helemaal aan voorbij, maar VEEL sterker als prijs.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Zonne-energie verkopen aan... Decathlon? In België kan het

Mogelijk kun je binnenkort je overtollige energie kwijt bij de sportwink... Lees verder ›