IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat is beter voor je Amerikaanse aandelen: een dure of zwakke dollar?

Donald Trump is niet de enige die zich afvraagt of een sterke of juist een zwakke dollar goed is voor de economie. Veel (actieve) beleggers stellen zich dezelfde vraag.

Columnist Mark Hulbert van MarketWatch sprak met een professor aan de Duke University Fuqua School of Business en kwam tot de conclusie dat geen van beide de voorkeur heeft.

Hulbert constateert dat de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 soms steeg in het licht van een duurdere dollar. Maar net zo goed daalde de index ook bij een duurdere dollar. De relatie tussen aandelen en de dollar is daarmee volgens de columnist niet per definitie gebaseerd op oorzaak en gevolg.

Lees ook: Wat hoge hakken en hamburgers over de economie vertellen

Negatief of positief effect?

Hoewel het erop kan lijken dat een sterke of zwakke dollar een negatief dan wel positief effect heeft op de aandelen, is het waarschijnlijker dat iets anders de koersen beïnvloedt, zo beargumenteert hij.

Een voorbeeld: een sterke economie kan evengoed leiden tot een sterkere dollar èn hogere beurskoersen. Maar in dit voorbeeld is de economie de oorzaak van de hogere koersen en niet de dollar.

Mocht je een poging willen doen om de markt te voorspellen (wat natuurlijk nooit helemaal mogelijk is), laat je dan vooral niet te veel leiden door de vooruitzichten voor de dollar, zo is de boodschap van Hulbert.

Wat zet valutakoersen eigenlijk in beweging?

Het tempo waarin een economie groeit kan van invloed zijn, maar ook de inflatie in verschillende landen speelt een rol.
Verder wordt er gekeken naar de handel tussen landen. Wanneer er in toenemende mate Europese bedrijven investeren in Amerika dan zal de vraag naar dollars toenemen. Als er meer vraag dan aanbod is, dan zal de wisselkoers van de dollar stijgen ten opzichte van de dollar.

Lees ook: Hier let Warren Buffett op als hij aandelen kiest

En voor bedrijven dan?

Een andere vraag is of de beursgenoteerde bedrijven zelf worden geraakt door bijvoorbeeld een sterkere dollar. Een structureel sterkere dollarkoers wordt vaak als gunstig gezien voor Europese bedrijven die hun producten exporteren naar de Verenigde Staten.

Volgens Hulbert mogen Amerikaanse bedrijven graag tegenvallende winstcijfers toeschrijven aan een dure dollar die de verkopen in het buitenland drukte. "Maar wat veel ondernemingen dan weer niet aangeven, is dat veel van de kosten die zij maken niet in dollars zijn." Kortom: de bedrijven maken kosten in Europa en betalen die in euro, hetgeen goedkoper is dan kosten die worden gemaakt in dollars.

Bovendien nemen bedrijven veel maatregelen om zich enigszins in te dekken tegen valutabewegingen, waardoor zowel de positieve als negatieve impact van een dure dollar (deels) verdwijnt.

Valutarisico's 

Dit alles betekent volgens Hulbert niet dat de effecten van wisselkoersen helemaal niet belangrijk zijn op de beweging van aandelen. "Maar als het gaat om je aandelenportefeuille, dan zijn er veel belangrijkere factoren waar je je beter op kunt richten," aldus de columnist.

Evengoed is het verstandig om bewust te worden van het valutarisico waar je mee te maken krijgt als je in buitenlandse aandelen belegt. In dit artikel lees je daar meer over.

Lees ook: Het effect van wisselkoersen op je belegging

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Bangizwe 21 feb 2017 om 09:06 0
    Die sterke usd zal uiteindelijk tot de crash van de usd leiden. Ze geven vandaag hun geld al massaal uit aan import. In 2014 kocht je met 1 usd 14 Mexican peso, vandaag koop je met 1 usd meer dan 20 Mexican peso. Die importeurs doen dus gouden zaken. En voor Amerikaanse bedrijven zal het aantrekkelijker worden om te verhuizen naar het buitenland als die USD zo sterk blijft. Dat zal die handelsbalans van de VS blijven verzwakken. En ze hebben vorig jaar al 1000 miljard schulden in hun economie moeten pompen. Dat zal elk jaar meer en meer gaan worden. En die Amerikanen zelf hebben amper spaargeld. Wie zal dan die assets van die babyboomers gaan overkopen. Of gaan die allemaal terechtkomen in de handen van een handje vol financieëlecexperts met geldrukt geld. Het zal hoe dan ook een puinhoop gaan worden.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

3 aandelen die in 10 jaar in waarde kunnen verdubbelen

Het recept voor succesvol beleggen op de lange termijn is eenvoudig, alt... Lees verder ›