IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit is het effect van wisselkoersen op je belegging

Apple zag in het afgelopen kwartaal zowel de omzet als de winst stevig stijgen. En ook voor het komende kwartaal is de iPhone-fabrikant positief gestemd.

Je denkt misschien: ik wil een graantje van dat succes meepikken door een aantal aandelen Apple te kopen. Maar daar heb je wel dollars voor nodig. Dit omwisselen gebeurt in principe automatisch bij je broker.

Als je belegt in buitenlandse aandelen kun je te maken krijgen met de effecten van wisselkoersen. Er wordt dan gesproken van een valutarisico. Soms krijg je meer euro's voor je dollar, soms minder. 

Lees ook: Dit moet je (niet) doen bij koersdalingen

Waardeschommelingen, koersbewegingen

Aan het begin van de economische crisis stond één euro nog gelijk aan 1,15 dollar. Daarna steeg de dollar naar 1,50, viel vervolgens terug naar 1,06 en klom daarna weer naar 1,15. Nu is een euro ongeveer 1,08 dollar waard. Die schommelingen hebben effect op de waarde van Amerikaanse aandelen van een Europese belegger.

Wat zet die valutakoersen eigenlijk in beweging? Het tempo waarin een economie groeit kan van invloed zijn, maar ook de inflatie in verschillende landen speelt een rol.

Verder wordt er gekeken naar de handel tussen landen. Wanneer er in toenemende mate Europese bedrijven investeren in Amerika dan zal de vraag naar dollars toenemen. Als er meer vraag dan aanbod is, dan zal de wisselkoers van de dollar stijgen ten opzichte van de dollar.

Lees ook: Technische analyse: hoe bepaal je de trend van een koers?

Extra rendement of groter verlies

Misschien ken je het credo buy low, sell high wel, bekend onder beleggers. Dit speelt ook bij wisselkoersen. Is de dollar zwak, dan kan het voordelig zijn om Amerikaanse aandelen te kopen.

Maar hier komt het valutarisico om de hoek kijken: de waarde van de dollar kan (verder) dalen. Dit kan voor een drukkend effect zorgen op je beleggingen, helemaal als koersstijgingen van jouw aandelen eveneens uitblijven.

Een voorbeeld: je aandeel Apple stijgt 10%, maar tegelijkertijd is in dezelfde periode de waarde van de dollar ten opzichte van de euro 8% gedaald. Dan is je rendement nog maar 2%. Daalt de waarde van je aandeel juist 10% omdat Apple liet weten dat die doelstellingen voor het vierde kwartaal toch een beetje te optimistisch waren, dan zie je de waarde van je aandeel maar liefst met 18% verdampen. Maar stijgt zowel de waarde van je aandeel als die van de dollar, dan is je rendement ineens fors hoger.

Lees ook: Omlaag, omhoog of zijwaarts - is de beurs te voorspellen?

Kijk naar langetermijnontwikkelingen

Daarom kan beleggen in buitenlandse aandelen lucratief zijn. Je moet er dus eigenlijk op anticiperen dat zowel je aandeel als de dollar in waarde stijgt. Maar op dat laatste is vaak moeilijk een peil te trekken.

Als je al kunt voorspellen welke richting het opgaat met bijvoorbeeld begrotingstekorten of rentetarieven, dan wil dat niet zeggen dat een waardevermeerdering (of vermindering) zich doorzet. Net zo makkelijk kan een munt weer in waarde dalen, zoals ten tijde van de crisis dus ook al gebeurde.

De tip is dus om mogelijke valutabewegingen zoveel mogelijk buiten beschouwing te laten bij het maken van je beleggingsbeslissing. Kijk hoogstens naar langetermijnontwikkelingen die valutawaarden een bepaalde richting op kunnen duwen.

Lees ook: Deze vier factoren zijn van invloed op beurskoersen

Gerelateerde Tools

Reacties

5 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. bergen333 16 november 2015 15:21 0
    "Daarna steeg de dollar naar 1,50......".

    De alinea begint met de waarde vd euro, maar gaat ineens verder met de dollar. Het moet natuurlijk zijn 'daarna steeg de EURO naar 1,50......'!
  2. Pfooh 17 november 2015 12:12 0
    "De tip is dus om mogelijke valutabewegingen zoveel mogelijk buiten beschouwing te laten bij het maken van je beleggingsbeslissing. Kijk hoogstens naar langetermijnontwikkelingen die valutawaarden een bepaalde richting op kunnen duwen."

    Wat een krankzinnig advies. Je moet niet 'hoogstens' naar langetermijnontwikkelingen kijken, dat is het minimale waar je rekening mee moet houden! Eur/usd/gbp/jpy mag dan redelijk stabiel zijn, maar er zijn heel veel munten die behoorlijk uit de pas lopen en elk jaar een paar procent minder waard worden. Een belegging daarin hoeft niet automatisch slecht te zijn, maar de valutabewegingen 'buiten beschouwing laten' is echt absurd! Alleen als de langetermijnontwikkeling neutraal is, dan mag je hem natuurlijk negeren, maar daarvoor moet je eerst concluderen dat hij neutraal is.

    De tip is dus om langetermijnontwikkelingen die valutawaarden een bepaalde richting op kunnen duwen goed in kaart te brengen, en je niet te laten afleiden door korte termijn schommelingen. Net zoals bij alle korte termijn schommelingen dus.
  3. ErdB 17 november 2015 16:44 0
    De redenering 10% koersstijging maar 8% valuta verlies geeft nog maar 2% winst klopt niet, op een aandeel bv voor 100 dollar gekocht heb je nog steeds 10 dollar winst, die winst wissel je dan wel ongunstiger om naar euro, maar winst is dan nog ruim 9%.
  4. Pfooh 18 november 2015 11:09 0
    ErdB: Dat is wel heel naief. Als je alleen je winst telt en je aandeel gelijk in waarde zou zijn gebleven heb je gelijk, maar dat is niet hoe je normaal rekent.

    Dus als op 1 januari je aandeel 100 dollar waard is, tegen een koers van 1 dollar = 1 euro, dan heb je 100 euro.

    Als dan op 31 december je aandeel 110 dollar waard is, tegen een koerst van 1 dollar = 92 eurocent, dan heb je nog maar 110*.92 = 101.20 euro, 1.2% winst.
  5. JustinD 30 november 2015 13:20 0
    quote:

    Pfooh schreef op 17 november 2015 12:12:

    De tip is dus om langetermijnontwikkelingen die valutawaarden een bepaalde richting op kunnen duwen goed in kaart te brengen, en je niet te laten afleiden door korte termijn schommelingen. Net zoals bij alle korte termijn schommelingen dus.


    Excuus als dit niet helder in het artikel stond. Uiteraard gaat het er hier inderdaad om dat je je niet laat leiden door valutabewegingen op de korte termijn.

5 Reacties Omhoog ↑