IEXGeld

Dossiers

Profiel

Eerste baan? Deze vijf dingen moet je doen met je salaris

Het moment dat je begint met je eerste fulltime baan én je eerste fulltime salaris krijgt, dat is toch echt wel een momentje. Maar maak je je salaris niet meteen op aan vakanties, shoppen en festivals. Je eerste baan betekent ook dat je verder moet gaan denken dan de korte termijn. Daarom is het een goed idee om deze vijf dingen met dat langverwachte salaris te doen.

1. Start een potje voor noodgevallen

Grote kans dat papa en mama niet meer willen helpen als je wasmachine/auto/magnetron stuk gaat nu je een redelijk salaris krijgt. Of dat je er bij de eerste reorganisatie uit gegooid wordt. Je wilt er niet aan denken maar het kan toch gebeuren. Zorg dat je een financieel noodgevallenpotje heb voor zulke situaties.

2. Betaal je schulden af

Dat rood staan was maar al te makkelijk in je studententijd, maar dat is een gewoonte die je echt af moet leren wanneer je gaat werken. Dus zorg dat je je rekeningen op tijd betaalt en weer in de zwarte cijfers komt.

Lees ook: De drie grootste financiële fouten die je kunt voorkomen als dertiger

3. Hou je uitgaven bij

Door al je uitgaven bij te houden kun je makkelijk zien waarop je geld kunt besparen. Want het is zo makkelijk om maar een kopje koffie hier, lunch daar en must-have nieuw jurkje hier te kopen, maar óók aan je nieuwe salaris komt ooit een einde. 

4. Investeer in je pensioen

“Maar het duurt 50 jaar tot mijn pensioen!” Op een houtje bijten was al echt niet leuk toen je student was, laat staan als bejaarde. Tegen die tijd is alles waarschijnlijk ook duurder, dus het is nooit te vroeg om geld opzij te zetten voor je pensioen. En als je begint met een beetje, wordt het steeds makkelijker.

5. Zet een spaardoel voor jezelf

Ja, je verdient nu meer, maar er komen waarschijnlijk ook meer grote uitgaven aan in de toekomst. Wat dacht je van een auto, huis, wereldreis, kinderen…? Als je telkens naar de korte termijn blijft kijken, blijft die backpack voor altijd in de kast liggen.

Check ook: Zo zet je gemakkelijk meer geld opzij

Gerelateerde Tools