IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit zijn de banen die in 2017 helemaal hot worden

Weleens bij een vegetarische slager geweest? Hij bestaat! En het is zeker niet alleen een Amerikaans fenomeen: op het Spui in Den Haag kun je er al een vinden.

Het Amerikaanse zakentijdschrift Time Magazine verwacht dat er dit jaar een grote vraag zal zijn naar de vegetarische slager en dat dit beroep dan ook helemaal hot gaat worden.

Time zette nog enkele andere beroepen op een rijtje die 'helemaal 2017' zijn. Wellicht - zoals de vegan butcher - net zo goed in Nederland.

Seksuele voorlichting op YouTube

Time merkte op dat er steeds meer video's op YouTube verschijnen die ingaan op ongemakkelijke onderwerpen over seks. En op een leerzame manier: er wordt een taboe aangesneden (denk aan een seksueel overdraagbare aandoening), er worden statistieken genoemd en vervolgens wat het kan betekenen als je deze ziekte hebt.

"Het is een heel nieuwe manier van seksuele voorlichting die de oncomfortabele, standaard lessen op school moet vervangen," aldus Time.

En volgens het tijdschrift kun je er ook nog eens aardig wat geld mee verdienen. Uit de omzet die je met de YouTube-video's kunt realiseren, zou het mogelijk zijn om jaarlijks 100.000 dollar te verdienen (inclusief gesponsorde video's). Een opleiding seksuologie is handig, maar geen vereiste.

Lees ook: Dit zijn de beste banen voor mensen die van reizen houden

Jagen op bugs

Er worden jaarlijks miljarden euro's in cybersecurity gestoken. En toch ontkomen grote bedrijven of overheden er niet aan dat ze regelmatig het doelwit zijn van cyberaanvallen en dat gegevens van klanten of burgers uitlekken.

Daarom zal er in 2017 volgens Time een grote vraag zijn naar de bug bounty hunter, eigenlijk een soort hacker die op zoek gaat naar bugs of fouten in een systeem. Bedrijven betalen de hackers dus om kwetsbaarheden in hun software en websites te achterhalen.

Waar er in het verleden nog een bepaalde terughoudendheid was in het inhuren van hackers, worden zij vandaag de dag met open armen ontvangen om hun vaardigheden op een effectieve manier in te zetten.

De achtergrond van de bug bounty hunters verschilt, zo merkte Time op, dus het is wat moeilijk te zeggen welke opleiding je hiervoor nodig hebt. Sommigen hebben het zichzelf aangeleerd, anderen hebben ervaring met programmeren of informatiebeveiliging. Ook de vaardigheden verschillen: de een kan goed kwetsbaarheden ontdekken binnen online bankieren, de ander heeft meer kennis van apps en mailservers. Het topsegment hackers zou jaarlijks 300.000 dollar verdienen.

Professioneel actie voeren

30.000 tot 50.000 dollar verdienen aan het adviseren van activisten? Volgens Time kan het. De professionele activist reist het land door om te spreken met sociale bewegingen. Het doel is om bewegingen van de grond te krijgen, zodat ze gehoord worden. De professionele activist reikt informatie en gereedschap aan om de bewegingen meer houvast te geven.

"We kunnen niet vertellen wat mensen moeten doen om een succesvolle sociale beweging te leiden, maar we kunnen wel laten zien hoe succesvolle bewegingen doorgaans ontstaan," aldus Micah White, die zichzelf een consultant activist noemt.

Hij gelooft in verandering via het politieke systeem, bijvoorbeeld door mensen binnen een gemeente een stem te geven. "Sommigen willen protesteren, ik wil sociale bewegingen opzetten die verkiezingen kunnen winnen."

De andere beroepen die Time Magazine noemt vind je hier.

Check ook: Zes geldtips voor starters op de arbeidsmarkt

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›