IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zes geldtips voor starters op de arbeidsmarkt

Als je net begint met werken, is het eindelijk zover. Aan het eind van de maand houd je voor het eerst geld over, in plaats van dagen. Dat gesappel met bijbanen, leningen en stufi is voorgoed voorbij.

Tenminste, als je het een beetje slim aanpakt. Want een grotere portemonnee kan ervoor zorgen dat je meteen ook meer gaat uitgeven. Zes tips om je carrière financieel gunstig te beginnen.

Spaar voor noodgevallen

In deze tijd van flexibilisering van arbeid kan het handig zijn een buffer te bouwen voor als je even zonder werk zit. Houd rekening met voldoende geld om in je onderhoud te voorzien voor drie tot zes maanden.

Je kunt er niet vanuit gaan dat je altijd (geheel) op een uitkering kunt terugvallen. Daarvoor heb je ook een arbeidsverleden nodig. En heb je het potje dan toch niet nodig, dan kun je wellicht ook nog op reis tussen twee banen in.

Lees ook: Ben je één van de miljoenen Nederlanders met een te kleine buffer? Dit moet je doen.

Maak je spaarpot niet afhankelijk van je uitgaven

Het lijkt een goed idee om het geld dat je maandelijks overhoudt te sparen, maar zo spaar je weinig. Je kunt het, nu je vaste lasten wellicht nog niet zo hoog zijn, beter omdraaien. Spaar elke maand een vast bedrag van je salaris en gebruik het geld dat je daarna overhoudt voor de leuke dingen.

Met het geld dat je spaart - let wel op hoe en waar, want de spaarrente is dramatisch laag - leg je alvast een basis voor bijvoorbeeld een eigen huis. Daar heb je tegenwoordig namelijk meer eigen vermogen voor nodig.

Lees ook: Dus je wilt depositosparen? Lees dit dan eens.

Begin met beleggen

Sparen voor de lange termijn is momenteel dus niet zo interessant, maar beleggen kan dat wel zijn. Door nu maandelijks geld in bijvoorbeeld beleggingsfondsen en ETF's te stoppen, profiteer je optimaal van de lange periode die je hebt voordat je met pensioen gaat.

Dit potje is natuurlijk wel onderhevig aan meer risico dan een spaarpotje. Beleg dus niet voor de nieuwe wasmachine die je hard nodig hebt en doe het alleen met geld dat je kunt missen.

Lees ook: Van super-actief tot super-passief: dit zijn de keuzes die je kunt maken

Ga niet met geld smijten

Pas niet direct je uitgavenpatroon aan aan je salaris, maar laat dat groeien. Natuurlijk is het aantrekkelijk alleen maar boodschappen te doen bij de duurste supermarkten nu je dat kunt betalen, maar waarom als je ook gelukkig was met de supermarkt op de hoek?

Je hoeft heus niet tot in de pruimentijd te eten bij een studentencafé en in de mensa ben je niet meer welkom. Maar je hoeft ook niet maandelijks bij Jonnie Boer te reserveren. Probeer hier een beetje in te groeien en bedenk dat er ook slechtere tijden kunnen komen.

Vraag niet meteen een creditcard aan

Het lijkt aantrekkelijk om – nu je een serieuze carrièretijger bent – meteen maar zo'n hippe creditcard aan te vragen. Handig voor op reis – je kunt nu in de betere hotels verblijven – maar wel duur, vanwege de hoge rentes die maatschappijen hanteren op wat in feite een korte lening is.

In Nederland gebruiken de meeste mensen een debetcard. Dit is een creditcard van je bank die je maandelijks aflost. Dit kost het minste en door maandelijks af te lossen, heb je geen last van de hoge rentes die maatschappijen in rekening brengen. En met die debetkaart kun je ook overal ter wereld betalen.

Los niet fanatiek je studieschuld af

Dit bedrag leen je tegen een lage rente en door af te lossen, teer je in op je spaargeld dat je straks misschien nodig hebt. Bijvoorbeeld om een appartementje te kopen.

Check ook: Je bent gek als je geen studieschuld neemt

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›