IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit gebeurt er als je geen basisverzekering afsluit

Wil je van zorgverzekeraar wisselen? Je hebt tot en met 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Doe je dit, dan ben je met terugwerkende kracht (vanaf 1 januari) verzekerd. Niets aan de hand.

Check ook: Goochelen met de basisverzekering

Dit gebeurt er als je geen zorgverzekering afsluit

Maar wat als je je oude zorgverzekering opzegt, maar geen nieuwe afsluit? Finfin van Adfiz zette uiteen wat er dan gebeurt:

 • Ben je op 1 februari nog niet verzekerd voor het basispakket, dan word je automatisch aangemeld bij het Zorginstituut Nederland. Dit instituut voert de controles op de verzekeringsplicht uit.

 • Je krijgt een brief waarin staat dat je binnen drie maanden alsnog een zorgverzekering moet afsluiten.

 • Gedurende deze drie maanden ben je onverzekerd (ook met terugwerkende kracht) en moet je de kosten voor eventuele medische zorg zelf ophoesten.

 • Sluit je nog steeds geen verzekering af? Dan krijg je een eerste boete, soms gevolgd door een tweede. Dit kan oplopen tot 650 euro.

 • Doe je nog steeds niets, dan meldt het Zorginstituut Nederland je aan bij een zorgverzekeraar. Dit maakt dat je ambtshalve verzekerd bent.

 • De zorgpremie die bij deze zorgverzekering hoort wordt ingehouden op je inkomsten, of je krijgt acceptgiro's thuisgestuurd.

Conclusie van Finfin: een basiszorgverzekering is onvermijdelijk! Zonder ben je uiteindelijk altijd duurder uit dan mèt.

Lees ook: Alles wat je moet weten over je zorgverzekering

Reacties

3 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. zonnetjes 29 januari 2017 15:14 0
  De ziektekostenverzekeringen met ook nog eigen risico, worden onbetaalbaar! Het is een gedwongen vorm van belasting betalen waar p.p jaarlijks ruim 4000 euro mee gemoeid is. De helft door de gebruiker...de andere helft door werkgever/UWV.
  Geef ieder persoon dat in handen en laat hem zelf beslissen wat er mee te doen...sparen voor grotere ingrepen...wel alles verzekeren, naar goedkoper buitenland gaan... etc. Ja...hoor ik u zeggen..maar wat met de solidariteit?
  Wel...
  Ik...en ik niet alleen..voel me steeds minder solidair met anderen...
  Ben ik een egoïst dat te stellen?
  1. Op grond van de gruwelijke overbevolking op aarde wens ik niet meer op te draaien voor mensen die zich meer dan 1x zichzelf voortplanten. Kinderbijslag afschaffen na geboorte 2e kind! Kinderopvang...zelf betalen!
  Kortom, leg de verantwoordelijkheid terug bij eie deze daadwerkelijk hoort en zafel er ander niet mee op. Bewust kinderlozen...(ook onbewust)...worden zo vele malen gestraft via belastingen...op hun weloverwogen keuze zich niet meer voort te planten.
  2. Inmiddels wordt steeds duidelijker dat de lobby de medische wereld stevig in haar greep heeft. 3400 doden per jaar door voorgeschreven medicijnen, terwijl steeds verdergaand onderzoek de werking van gezonde voeding en leefwijzen, kruiden, bv cannabis etc ondersteund in hun werking.
  Schaf dus meteen de subsidies op de niet organische landbouw...op kiloknallers e.d. af!! Suikertax op frisdranken en snoep...beboet ouders die hun kind diabeet 2 maken door hen verplicht op kookcursussen te doen en laat ze zelf de medicijnen betalen.
  3. Ik voel geen enkele solidariteit met mensen meer die door teveel alcohol of roken bv kanker krijgen!
  4. Stop onderzoek naar nog langer leven...maar subsidieer onderzoek naar hoe we zo lang mogelijk gezond ouder kunnen worden!
  Uitzonderingen voor kinderen geboren en mensen die gehandicapt geraakt zijn op grond van feiten als bv dna...Die kinderen en vabies voel ik me solidair mee...maar wems niet meer te betalen voor bv comazuipertjes van 13...Die moeten de kosten maar zelf met hun ouders in een krantenwijk gaan ophoesten!
 2. Verkruimel 5 december 2017 17:26 0
  Hoe zit het met principiële weigeraars? Mensen uit, zeg, de bevindelijk-Calvinistische hoek die in geval van nood voor elkaar instaan - hebben die de mogelijkheid zonder draconische kosten buiten het verzekeringscircus te blijven?
 3. [verwijderd] 8 december 2017 13:57 0
  Hi Allemaal,
  Ben nieuw hier, niet om reclame te maken maar wel om inhoudelijk te reageren.

  Eerst antwoord op Verkruimel:
  Mensen die vanwege hun geloofs- of levensovertuiging geen basisverzekering willen sluiten hebben dit recht. Militairen in actieve dienst hoeven geen zorgverzekering te hebben, zij zitten bij de ziektekostenverzekering van Defensie.

  Voor ons allen, toch goed nieuws.
  Zoals je ook leest op www.goedkopezorgverzekering2018.nl gaan we, mensen met modale inkomens, er per saldo op vooruit. Omdat de zorgtoeslag meer stijgt dan de zorgpremie zullen we netto meer overhouden. Zelf heb ik er ook baat bij (2000 bruto inkomsten, mijn toeslagpartner 1000). Zorgtoeslag stijgt dus behoorlijk.

  Hoe ervaren jullie dat hier?

3 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

De huizenprijzen trekken weer aan: met deze 6 tips kun je besparen

De Nederlandse huizenmarkt is al een tijdje voor veel mensen een gevoeli... Lees verder ›