IEXGeld

Dossiers

Profiel

Goochelen met de basisverzekering

In tien jaar zeventien miljoen klanten aan je binden. Zo bekeken is de zorgverzekering een groot succes. Apple Music heeft wereldwijd maar drie miljoen betalende klanten meer. Het grote verschil is dat Apple Music een online muziekdienst is die je vrijwillig afneemt, terwijl de basisverzekering verplicht is voor elke Nederlander.

Verplicht? Nog geen kwart procent van de bevolking is onverzekerd, maar nog eens 6% betaalt geen premie.

Nog een paar zorgfeitjes. De uitgaven aan zorg de laatste jaren zitten in de lift door vergrijzing, nieuwe technologieën en dure medicijnen. De zorgsector is na sociale zekerheid en arbeidsmarkt de grootste overheidsuitgave. In 2015 is er 71,3 miljard euro mee gemoeid.

Lees ook: Eerste hulp bij het uitkiezen van een zorgverzekering

Zorgverzekeringswet

Het leeuwendeel van dat bedrag - 44,4 miljard euro - gaat naar de Zorgverzekeringswet (Zvw). Onder die wet valt curatieve zorg, kortdurende zorg (zoals de huisartsenzorg), geneesmiddelen, paramedische zorg en sommige zorg in een ziekenhuis.

Volgens de OECD is het vorige jaar in ons land per persoon bijna 5.000 euro aan zorg uitgegeven, tegen gemiddeld 3.300 in veel andere landen. Nederland staat daarmee in de top tien van landen die het hoogste percentage van het bruto binnenlands product (bbp) (10,8%) besteden aan zorg. Nog wat zorgweetjes.

Overstappen is een millennial-dingetje

Het aantal Nederlanders dat van zorgverzekeraar wisselt, schommelt jaarlijks tussen 6 en 7%. Dat zijn ongeveer een miljoen mensen. De groep tussen 25 en 35 jaar stapt het meeste over. Twee derde van de Nederlanders is sinds 2006 nooit van zorgverzekeraar gewisseld, en een vijfde deed dat in het afgelopen decennium welgeteld één keer.

Lees ook: Vijf tips om de best passende zorgverzekering te kiezen

Hoera! De zorgverzekering is tien jaar oud

De verplichte zorg- of basisverzekering voor ingezetenen van Nederland bestaat in 2016 tien jaar. Met de invoering van de zorgverzekering op 1 januari 2006 is een einde gekomen aan het onderscheid tussen de particuliere ziektekostenverzekering en de ziekenfondsverzekering. Het eigen risico is overigens twee jaar later ingevoerd dan de basisverzekering.

Je hebt niet veel te kiezen, al denk je van wel

Nederland telt circa zestig zorgverzekeraars, maar bijna 90% van de verzekerden is bij een van de grote vier zorgconcerns aangesloten: Achmea, VGZ, CZ en Menzis. Onder de vlag van deze zorggiganten zijn meerdere zorgverzekeraars actief. Van de 'Grote Vier' heeft Achmea de meeste klanten: 5,5 miljoen. Het gros - 3,4 miljoen - van die klanten zit bij Achmea-dochter Zilveren Kruis.

Een zorgverzekering is duur

De gemiddelde zorgverzekering kost de Nederlander dit jaar 1.262 euro, tegen 1.218 euro in 2015. Dat verschil is niet groot, maar in de loop der jaren is het verplichte eigen risico flink toegenomen. Van 150 euro in 2010 tot 385 euro nu. De zorgpremies voor 2017 zijn ook bekend en guess what: op jaarbasis gaan wij circa 95 euro meer betalen.

Check ook: Je zorgpremie is volgend jaar hoger dan verwacht

Jongeren nemen graag (eigen) risico

Van de mensen die kiezen voor een hoger eigen risico, opteert 70% voor het hoogste eigen risico van 885 euro per jaar. Vooral jongeren ruilen een hoger eigen risico uit tegen een lagere maandpremie.

Lees ook: Sla aan het rekenen en bespaar met je eigen risico

Ik wil helemaal geen zorgverzekering

Liefst 330.000 Nederlanders kunnen of willen zijn zorgverzekering niet betalen. Dat is te vergelijken met het totaal aantal inwoners van Utrecht. Niet betalen van de verplichte zorgverzekering kan leiden tot een boete van 130% van de premie over de onverzekerde periode. 24.000 Nederlanders hebben geen zorgverzekering, vaak omdat ze geen vaste woon- of verblijfplaats hebben.

Onze kennis over zorgverzekeringen is niet hoog

Bijna twee derde van de deelnemers aan een quiz bij ZorgWijzer.nl denkt dat de zorgverzekeraar de dekkingen in het basispakket bepaalt. Dat wordt echter vastgesteld door de overheid, net als de hoogte van het eigen risico.

Meer lezen over zorgverzekeringen? Check ons dossier!

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›