IEXGeld

Dossiers

Profiel

Geld en huwelijk: geen perfect duo

In veel huwelijken is geld een bron van conflicten. Uit Brits onderzoek blijkt dat in tweederde van de scheidingen conflicten over geld een rol spelen.

Als mensen gehuwd zijn in gemeenschap van goederen hebben ze het vaak nog steeds over jouw studieschuld of mijn spaargeld. Maar veel echtparen moeten hun houding over geld aanpassen als ze besluiten om in gemeenschap van goederen te trouwen.

Jouw schuld en mijn geld wordt dan ons geld en onze schuld. Als je elkaar accepteert als partner en je besluit alles samen te delen, dan is het van belang dat je dat ook doet en vóór het huwelijk al openheid van zaken geeft over je financiën.

Lees ook: Geregistreerd partnerschap vs. samenlevingscontract: vier verschillen

De basis van conflicten

Gedurende het huwelijk ontstaat vaak een patroon waarbij één van beiden de financiën beheert. Dat kan een ongezond patroon zijn. Als de vrouw of de man iedere keer om geld moet vragen om basale zaken als sokken te kopen, dan is er geen gelijkwaardige relatie.

Het kan zijn dat de een aankopen doet waar de ander het niet altijd mee eens is. Als de een van lezen houdt en regelmatig een boek koopt en de ander houdt van muziek en je respecteert niet dat er verschil in wensen bestaat, dan zal dit de basis vormen van conflicten.

Ik maakte mee dat van een stel met een financieel stabiele situatie de ene partner regelmatig het banksaldo checkte en bij onverwachte uitgaven direct de andere partner belde en om verantwoording vroeg. Erg ongezond, als je het mij vraagt.

Gemeenschap van goederen

In een relatie is het belangrijk om te beseffen dat samenzijn belangrijker is dan bezit en dat gemeenschap van goederen ook ècht gezamenlijkheid betekent. Bij de keuze voor gemeenschap van goederen heeft de een niet meer rechten dan de ander.

De een brengt mogelijk meer materiële zaken in het huishoudelijke laatje, de ander meer immateriële. Uiteraard is het van belang dat je samen over geld kunt praten en in financieel moeilijke situaties gezamenlijk afwegingen maakt.

Check ook: Column Carl Richards: Let's talk about money

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Juist dat samen praten is soms lastig. Mannen en vrouwen gaan verschillend met geld om. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een derde van de vrouwen niet zou trouwen met een man met een lager inkomen, terwijl geen enkele man er moeite mee heeft als vrouwen minder verdienen.

Mannen zijn vaak risicovoller ingesteld dan vrouwen en dit komt ook tot uitdrukking in de financiële keuzes die gemaakt worden. Soms hebben partners voor elkaar verborgen spaarrekeningen om keuzes te kunnen maken zonder met de ander te overleggen. Dit vergroot niet bepaald het vertrouwen in elkaar.

Ook kunnen karakterverschillen een rol spelen. Als iemand impulsief is, zal dat tot uiting komen in diens uitgavenpatroon. Een boekhouder en een creatieveling gaan in de regel verschillend met financiën om. Ook iemand met een langetermijnvisie vindt sparen vaak belangrijker dan iemand die meer bij de dag leeft.

Als je oog hebt voor de persoonlijke verschillen in karakter en je beseft beiden dat dit ook consequenties heeft voor je geldgedrag, dan kan er wederzijds ruimte ontstaan om daar een gezonde balans in te vinden. Laat liefde en geld elkaar versterken!

Lees ook: Regel dit als jullie gaan samenwonen

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›