IEXGeld

Dossiers

Profiel

Leer van deze veelgemaakte geldmissers

Het gezegde voorkomen is beter dan genezen gaat eigenlijk over je gezondheid, maar het is zeker ook van toepassing op geldmissers. Voor je het weet kun je een aardige duit verliezen of mislopen.

De geldmissers die we maken, veranderen met onze leeftijd. Millennials maken heel andere missers dan pensionado's, schrijft The Wall Street Journal, die er een aantal op een rij zet, zodat iedereen ervan kan leren.

Te conservatief beleggen

Als we net beginnen met onze financiële reis, dan is het van belang om gelijk agressief te sparen èn dat geld te beleggen. Zo kun je een mooie spaarpot opbouwen die over de jaren heen lekker blijft groeien tot een fors bedrag. Maar uit onderzoek blijkt dat twintigers terughoudend zijn met beleggen of erg conservatief beleggen, omdat ze geen grote risico's willen nemen. 

In het begin van je beleggingscarrière is het juist verstandiger om iets meer risico te nemen en dat risico langzaam te verminderen naarmate je dichter bij de pensioenleeftijd komt. Aandelenbeurzen kennen correcties, maar op de lange termijn maken ze deze dalingen altijd weer goed, wijst het verleden uit.

Lees ook: Zes mythes over geld die je veel kunnen kosten

Alle grote beslissingen in één keer

Daarnaast wachten steeds meer mensen tot in de dertig voordat ze grote stappen zetten, zoals in het huwelijk treden of een gezin stichten. Dat betekent dat je veel complexe financiële vragen tegelijk voor je kiezen krijgt en dat kan ervoor zorgen dat je missers maakt.

Veel dertigers willen overigens dezelfde levenstandaard die hun ouders hadden toen ze het ouderlijk huis verlieten. Maar hun ouders hebben er tientallen jaren over gedaan om op dat punt te komen. Boven je stand leven als dertiger kan leiden tot hoge schulden. En uitgeven in plaats van sparen betekent dat je niet kunt profiteren van rente-op-rente.

Check ook: Dit is de kracht van rente-op-rente

Verkeerd inschatten grote uitgaven

Als we veertig zijn komen grotere uitgaven om de hoek kijken. Financieel adviseurs waarschuwen voor één ding waarbij veel fouten worden gemaakt: een huis.

Het kan zinnig zijn eens te kijken of je niet te veel hypotheek betaalt en of je er iets aan kunt aanpassen. Veel mensen betalen nu eigenlijk te veel of kunnen hun maandlasten niet goed betalen. Misschien is het slim om een lineaire hypotheek te nemen, waarbij het brutobedrag van je hypotheek tijdens de looptijd daalt. Daardoor kunnen je maandlasten aanzienlijk dalen.

Check ook: Vijf dingen die je moet weten als je een hypotheek gaat afsluiten

Niet genoeg geld voor pensioen

Het is erg pijnlijk als je er als vijftiger achterkomt dat je niet genoeg geld hebt weggezet voor je pensioen. We worden steeds ouder en financieel experts zeggen dat ouderen genoeg geld moeten hebben om veertig jaar te overbruggen.

Er zijn veel verleidingen om eerder al geld uit pensioenpotjes te halen en soms is het door werkloosheid of om andere redenen moeilijk om dat spaarpotje te (blijven) vullen.

De problemen kunnen verergeren door de oude levensstijl vol te houden tijdens het pensioen. Vijftigers geven het meeste geld uit. Het kan maar zo zijn dat blijven leven op deze manier ervoor zorgt dat je op termijn niet genoeg geld meer hebt.

Lees ook: Zo bespaar je op je oude dag

Niet delegeren

Financiën kunnen lastiger worden naarmate we ouder worden. Het is niet altijd eenvoudig om alles te doorgronden. Veel mensen overschatten zichzelf en durven sommige taken niet te delegeren naar mensen die er op dat moment meer capabel voor zijn. Het advies van financieel adviseurs is: delegeer bepaalde financiële verantwoordelijkheden op tijd aan andere mensen voordat het te laat is.

Lees ook: Zes redenen om je testament te veranderen

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Bespaar je geld als je online boodschappen doet?

Een overzicht van de voor- en nadelen van online shoppen. Lees verder ›