IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo bespaar je op je oude dag

Iedereen heeft het over pensioen. Op welke leeftijd mag je met pensioen en wat moet je nu allemaal doen en laten voor een behoorlijk potje? Hiervoor zijn allerlei formules en rekenmodules.

Lees ook: Vul je pensioen aan in zes stappen

Maar stel dat je nog fit bent en een lekker huis heb: hoeveel geld heb je dan per maand nog nodig? Of eigenlijk: hoeveel heb je niet meer nodig? Omdat de kinderen inmiddels voor zichzelf zorgen, je buiten het hoogseizoen op vakantie kan gaan, je nu genoeg tijd hebt voor het huishouden en dus de hulp niet meer zo vaak nodig hebt.

Aan de andere kant wil je op je oude dag natuurlijk niet aan comfort inleveren. Nu ben je waarschijnlijk veel vaker thuis, maar ook daar zijn nog best besparingen te maken. Dit zijn zes manieren.

1. Besparen op boodschappen

Naarmate je ouder wordt, heb je minder eten nodig en daarmee gaan de uitgaven aan eten dus omlaag. Gemiddeld kost eten per dag (dus ontbijt, lunch, tussendoortjes en avondeten) voor een man tot zijn 65e 6,40 euro en voor een vrouw 5,89 euro.

Na je 65e kost een dag eten gemiddeld 5,61 euro voor zowel een man als een vrouw. Op jaarbasis met z'n tweetjes is het verschil voor en na je 65e dus ruim 390 euro. Dat is 32,50 euro per maand.

2. Wonen: hulp

Hulp in de huishouding is wel lekker voor de grote klussen zoals ramen lappen, maar je bent met pensioen dus heb je zelf heus wel tijd om af en toe te stofzuigen en de boel schoon te houden.

Stel je hebt nu hulp voor 4 uur per week à 10 euro, is 40 euro per week, is ongeveer 2080 euro per jaar. Huur je de hulp nog maar vier keer per jaar circa 5 uur in voor een grote schoonmaak, kost dat 5 maal 10 maal 4 is 200 euro per jaar. Dat scheelt 1880 euro per jaar, 157 euro per maand.

3. Wonen: energie

Je bent meer thuis, dus de verwarming staat vaker aan. Aan de andere kant is de kans groot dat de vaatwasser niet meer elke dag hoeft te draaien en het aantal wassen ook af is genomen. Is dat tegen elkaar weg te strepen?

Aan energie betaal je in een tweepersoonshuishouding gemiddeld 56 euro per maand, een gezin met twee kinderen betaalt gemiddeld 79.

Een aantal energiekosten op een rij:

  • Eén wasje in de wasmachine op 40 graden kost gemiddeld 0,90 euro.
  • Eén keer douchen kost gemiddeld 0,40 euro.
  • Eén keer vaatwassen kost 0,21 euro.
  • Centrale verwarming kost gemiddeld 0,13 euro per uur.

Lees ook: Koop een nieuwe televisie en bespaar op je energierekening

4. Wonen: huis

Over deze kosten valt in het algemeen niet zoveel te zeggen. Dit hangt natuurlijk van jouw situatie af. Heb je een huur- of een koophuis? In hoeverre is de hypotheek afgelost? Kun je voorlopig in het huis blijven wonen?

5. Uit: vakanties

Een vakantie scheelt voor een weekje vaak al 200 euro per persoon als je in het laagseizoen gaat in plaats van in het hoogseizoen. Wintersport in een hotel scheelt al snel 400 per persoon per week. Aan de andere kant wil je misschien vaker weg. Dus misschien is het toch een hogere kostenpost?

6. Uit: theater, musea

Bij de meeste theaters krijg je als 65-plusser korting. Het gaat niet om gigantische bedragen (denk aan een paar euro), maar als je vaak naar het theater gaat, kan het toch aardig oplopen.

Veel musea geven geen ouderenkorting meer. Je betaalt als 65-plusser evenveel als andere volwassen. Maar net als voor iedereen geldt voor 65-plussers: als je vaker dan vijf keer per jaar naar een museum gaat, is een museumjaarkaart het goedkoopst. Kosten van zo'n kaart zijn in 2016 59,90 euro.

Lees ook: Zelf pensioensparen, met kleine maandelijkse beetjes

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›