IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo leer je je kinderen omgaan met geld

Het is de week van het geld (14 tot met met 18 maart). Een landelijke themaweek, bedoeld om kinderen te leren omgaan met geld. Op scholen wordt er veel aandacht aan besteed, bijvoorbeeld door gastlessen en speciale lespakketten.

Ook voor ouders een mooi moment om thuis extra bij de financiële opvoeding van de kinderen stil te staan. Belangrijk, want de invloed van ouders op het (latere) 'geldgedrag' van kinderen is zeer groot, concludeert het Nibud in het nieuwe onderzoek Financiële opvoeding & het financiële gedrag als volwassene.

Onderzoeksuitkomsten

Voor de onderzoeksdeelnemers die aangeven dat ze als kind van hun ouders hebben geleerd met geld om te gaan, geldt dat zij als volwassene:

  • Makkelijker rondkomen (59% tegenover 36%)
  • Minder betalingsachterstanden hebben (29% tegenover 61%)
  • Minder betalingsproblemen hebben (15% tegen 48%)
  • Vaker sparen (84% tegen 69%)
  • Verantwoorder aankoopgedrag vertonen (82% tegenover 70%)

Behalve het leren omgaan met geld ziet het Nibud ook een duidelijke positieve relatie wat betreft voorbeeldgedrag van ouders. Onderzoeksdeelnemers die vinden dat hun ouders tijdens hun jeugd goed met geld omgingen, gaan later zelf ook goed met geld om.

Je kind leren omgaan met geld

Het Nibud concludeert dus dat kinderen die leren omgaan met geld minder kans hebben op financiële problemen dan kinderen die dat niet leren. En dat is eigenlijk ook nogal logisch.

Maar hoe leer je je kinderen dat dan? Op de website van de week van het geld staat veel informatie om te gebruiken. En ook hier op IEXGeld hebben we er over geschreven. Check bijvoorbeeld de volgende artikelen.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›