IEXGeld

Dossiers

Profiel

De financiële impact van funderingsschade

Funderingsschade - dat komt toch alleen in sommige wijken in grote steden voor? Vergis je niet! Mogelijk heeft jouw woning hier ook last van.

Is het huis gebouwd tussen 1890 en 1945 en staat het in een gebied met veen- of kleigrond, bijvoorbeeld in de buurt van een rivier, dan heb je mogelijk een van de 750.000 risicopanden die Nederland telt. Deze panden vormen zo'n 10% van de Nederlandse woningvoorraad.

Langzaam begint Nederland de impact van de funderingsproblemen te onderkennen. Tussen 1975 en 2000 speelde het probleem ook al, maar wakker lag niemand er echt van. Rond 2000 waren er zo'n 100.000 woningen die een probleem hadden.

In een publicatie van de Technische Universiteit Delft uit 2011 blijkt dat dit aantal toen al op 200.000 woningen lag - en dat aantal is hard toegenomen. Op 14 februari dit jaar zijn er zelfs Kamervragen gesteld omdat het besef begint te komen dat het om een miljardenschade gaat.

Omdat er nog veel onduidelijkheid is lopende schattingen van nu al 5 miljard schade tot mogelijk maximaal 40 miljard schade. De grote vraag luidt: wie gaat dat betalen?

Lees ook: Zo krijg je een maximale verbouwingshypotheek

Complexe vraagstukken

In principe is de woningeigenaar verantwoordelijk voor het onderhoud aan zijn huis, dus ook voor de fundering. Eventuele kosten komen voor zijn rekening.

Maar stel dat je in de afgelopen tien jaar een woning met een tophypotheek hebt gefinancierd en tot de ontdekking komt dat je je fundering binnen vijf jaar moet herstellen, omdat anders je veiligheid in gevaar komt. Hoe ga je dat betalen? Dit zijn zeer complexe vraagstukken.

De deur bij de banken zit meestal potdicht, tenzij je een forse overwaarde hebt. Je woning is onverkoopbaar en je woont in een tikkende tijdbom. Langzaam ontstaan er scheuren in je huis, deuren gaan klemmen en af en toe voel je trillingen.

Als de situatie écht urgent wordt, is het belangrijk om dit bij de gemeente aan te kaarten. Moet er binnen twee jaar iets gebeuren, dan dient de gemeente vanuit veiligheidsoogpunt hulp te bieden. Gaat het om een grotere termijn dan twee jaar en biedt de bank geen oplossing, dan zul je zelf moeten sparen of lenen via vrienden of familie.

Dat spaarbedrag is fors: je moet al 200 euro per maand sparen om op basis van de huidige rentestand over twintig jaar op het benodigde bedrag te zitten. Is herstel over tien jaar nodig, dan moet je ongeveer 450 euro per maand sparen.

Lees ook: De kosten van een bouwvergunning zijn niet overal gelijk

Een kelder aanleggen

Daarnaast kan het verstandig zijn om over slimme oplossingen na te denken. Door bijvoorbeeld funderingsherstel te combineren met de aanleg van een kelder, kan de woningwaarde stijgen. Dit kan de financieringskans bij de bank weer vergroten.

Gelukkig begint de bewustwording bij de landelijke politiek te ontstaan. In de basis is het weliswaar jouw probleem, maar meer partijen lopen schade op.

Door zijn omvang heeft het probleem een grote maatschappelijke impact. Zo willen gemeenten geen verpaupering, woningcorporaties houden de wijk graag leefbaar en banken lopen het risico op meer restschuld. Weliswaar sta je er nu nog vaak alleen voor, maar op termijn komt hier zeker verandering in.

Lees ook: Je wilt verhuizen, maar je woning staat onder water. Wat nu?

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›