IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vergeet deze aftrekposten niet bij je aangifte inkomstenbelasting

De aangifte inkomstenbelasting over 2016 moet binnenkort (in maart of april) de deur uit. De overheid heeft verschillende aftrekposten ingebouwd, waardoor het bedrag dat je naar de Belastingdienst overmaakt lager wordt.

Maar veel belastingbetalers weten niet dat sommige posten bestaan of vergeten ze te gebruiken. Zonde! Financieel planner Paul van der Kwast somt een aantal aftrekposten op. Wij kijken even mee.

Lees ook: Minder belasting betalen? Check deze tips.

1. Trek je schulden af

Over je vermogen boven 24.437 (vrijstelling 2016) euro moet je vermogenrendementsheffing betalen van 1,2%. Maar je mag je schulden van dit vermogen aftrekken. En dus wordt de rekening lager.

Dus als je bijvoorbeeld rood staat op je rekening of een persoonlijke lening hebt lopen, dan mag je dat van je vermogen aftrekken. Er is wel een drempel van 3000 per persoon voor de schuld. Hypotheken tellen meestal niet mee, want die vallen doorgaans in box 1.

2. Trek oversluitkosten af

Heb je jouw hypotheek overgesloten naar een lening met een lagere rente? Daar heb je waarschijnlijk kosten voor gemaakt. Denk aan kosten voor het afsluiten zelf, maar het kunnen ook advies-, taxatie- en notariskosten zijn. Deze kosten mag je aftrekken van je inkomen. Ook de eventuele boeterente is aftrekbaar.

3. Neem verhuurkosten mee

Je huis verhuren aan toeristen via bijvoorbeeld Airbnb: steeds meer Nederlanders doen het. 70% van die inkomsten moet je aangeven, maar je mag daar wel de gemaakte kosten van aftrekken. Denk aan wervingskosten voor Airbnb of andere bureaus, extra stookkosten, schoonmaakkosten en toiletspullen.

4. Giften zijn aftrekbaar

Schenk je geld aan een goed doel? Als het goede doel staat geregistreerd als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) is de gift aftrekbaar voor zover die uitkomt boven de 1% van je inkomen. Een periodieke gift is volledig aftrekbaar, vanaf de eerste cent. Een periodieke gift is een donatie gedurende minimaal 5 jaar. Zo'n gift moet je op papier vastleggen. Dat kan op een speciaal formulier van de Belastingdienst.

Lees ook: Zo wordt schenken aan goede doelen goedkoper

5. Vraag dividendbelasting terug

Je bank of broker houdt dividendbelasting in, maar dat mag je terugvragen via de aftrekpost te verrekenen bedragen. Op het jaaroverzicht van je bank of broker staat hoeveel dividendbelasting is ingehouden.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›