IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoe selecteer je het beste duurzame beleggingsfonds?

Duurzaam beleggen is hot. Alleen die bedrijven die voldoen aan bepaalde duurzaamheidscriteria komen in aanmerking voor een investering. Het gaat hierbij om criteria zoals bijvoorbeeld het milieu- en personeelsbeleid van het bedrijf, de arbeidsomstandigheden en transparantie.

Het aanbod van duurzame fondsen is zo groot, dat je misschien door de bomen het duurzame beleggingsbos niet meer ziet. Jeroen van Rumund, lid van het fondsenteam van Kempen, geeft vijf tips waarop je moet letten als je een duurzaam beleggingsfonds selecteert.

Lees ook: Vermogen opbouwen voor later: vijf tips voor een goede start

Kempen had in 2015 overigens het best renderende duurzame aandelenfonds, het Sustainable Eur SmallCap fonds, dat een rendement behaalde van 24,5%.

1. Lange termijn maakt het verschil

Beleggen doe je voor de lange termijn en dat is bij duurzaam beleggen niet anders. Wellicht nog relevanter is naast het behalen van financieel rendement, het leveren van een positieve bijdrage aan de maatschappij. Dit kan misschien soms op korte termijn gerealiseerd worden, maar op de lange termijn kan er pas echt verschil worden gemaakt.

2. Hoe selecteert de fondsmanager?

Fondsbeheerders van duurzame beleggingsfondsen kijken natuurlijk naar het financiële plaatje van een beursgenoteerd bedrijf voordat ze er in beleggen. Maar kijken zij ook naar duurzaamheidscriteria van het bedrijf? Vaak kan een duurzame analyse risico’s benoemen die niet uit financiële analyses naar voren komen. Denk hierbij aan milieurisico’s of een reputatierisico.

Lees ook: Zo bepaal je welke beleggingsproducten voor jou geschikt zijn

3. Duurzaam kost geen rendement

Duurzaam beleggen hoeft niet ten koste te gaan van het rendement, maar het brengt wel minder risico met zich mee. Zo hebben veel duurzame fondsen het de afgelopen jaren beter gedaan dan andere niet-duurzame fondsen omdat ze minder beleggen in bijvoorbeeld de energiesector.

4. Helpt een fonds bedrijven te verduurzamen?

Natuurlijk moet een fonds bedrijven uitsluiten als ze in sectoren zitten die moeilijk zijn te verduurzamen. Denk hierbij aan de wapen- en tabaksindustrie. Maar fondsen kunnen wel samenwerken met bedrijven om ze duurzamer te maken. Dit is goed voor het milieu en waarschijnlijk ook voor het rendement van het bedrijf.

Lees ook: Deze vier factoren zijn van invloed op beurskoersen

5. Beschikt het fonds over duurzame specialisten?

Bij fondsen zitten natuurlijk veel analisten met financiële ervaring, maar hebben deze fondsen ook duurzame specialisten? Zij hebben namelijk jarenlange ervaring met de analyses op het gebied van duurzaamheid. Zij hebben dan ook de slagkracht om duurzame veranderingen te bewerkstelligen bij bedrijven.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›