IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je bent aan het beleggen voor later. Haal je je doel?

Je bent begonnen met beleggen en hebt een specifiek doel voor ogen. Een goed pensioen bijvoorbeeld, de studie van je kinderen, of een wereldreis.

Maar voordat je de tijd z'n werk laat doen, is het raadzaam om na te gaan welk vermogen je - waarschijnlijk - opbouwt als je op deze wijze blijft beleggen. En of dat voldoende is.

Ofwel: haal je je doel op deze manier? Je kunt het maar beter op tijd weten, zodat je zo nodig kunt ingrijpen.

Welk vermogen beleg je bij elkaar?

Dat je een bepaald rendement verwachtte, betekent niet dat je het daadwerkelijk behaalt. En wat als je tussendoor iets minder hebt ingelegd dan je van plan was? Verschillen die relatief klein lijken, kunnen veel doen met je eindresultaat:

Maandelijkse inleg Aantal jaar Gemiddeld rendement Eindbedrag
250 euro 30 jaar 5% 209.282 euro
250 euro 30 jaar 7% 303.219 euro
200 euro 30 jaar 5% 167.426 euro
200 euro 30 jaar 7% 242.575 euro

Leg je - geheel volgens je plan - elke maand 250 euro in, maar haal je gemiddeld 5% in plaats van de 7% die je voor ogen had, dan komt je eindbedrag niet uit op 303.219 euro, maar op 209.282 euro. Nogal een verschil!

Hoewel het altijd een indicatie blijft, is het dus goed om te checken of je op koers bent om je doel te behalen, of dat je iets moet aanpassen.

Hoe kom je daar achter? Het is heel eenvoudig via deze tool. Vul er je startbedrag in, je maandelijkse inleg, hoeveel jaar je de tijd hebt en wat je verwachte jaarlijkse rendement is. Vergelijk de uitkomst met je doelbedrag en je weet (op z'n minst voorlopig) genoeg.

Lees ook: Tool: Welk vermogen spaar je bij elkaar?

Moet je iets aanpassen?

Wat doe je als op basis hiervan blijkt dat je je doelbedrag niet haalt? Je kunt ervoor kiezen om meer risico te nemen en daarmee te gaan voor een hoger verwacht (!) rendement.

Ook kun je kijken of je periodiek meer opzij kunt zetten (je komt misschien ook al een heel eind als je eenmalig wat meer inlegt). Daarnaast kun je kijken of je je beleggingshorizon kunt verruimen.

Behoort dat alles niet tot jouw opties? Dan moet je kijken of je je doel kunt bijstellen - misschien kun je ook wel uit de voeten met minder?

Tot slot: loop niet té hard van stapel. Stel je voor dat je één jaar aan het beleggen bent en je horizon nog 29 jaar van je verwijderd is. Als je net dát ene jaar een (veel) lager rendement hebt behaald dan verwacht, betekent dat nog niet dat dit de rest van de tijd ook zo zal zijn en dat je dus snel reparaties aan je portefeuille moet gaan uitvoeren.


Vorig artikel Volgend artikel Overzicht

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›