IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo stap je over naar een andere broker

Je hebt een beleggingsrekening geopend bij een bank of broker en je bent al een tijdje aan het beleggen. Als belegger red je je wel, maar je vraagt je wel eens af of dit (nog steeds) wel echt de beste broker is voor jou. Er zijn verschillende redenen waarom je kunt twijfelen. Bijvoorbeeld:

  • Je betaalt hogere kosten dan je bij een andere partij zou doen (en dat is zonde, want kosten doen af aan je rendement).

  • Je hebt behoefte aan meer mogelijkheden dan je nu hebt, zoals tools, tips, een app voor je smartphone of tablet, goede koersinformatie.

  • Het assortiment beleggingsproducten en specifieke beleggingen van je huidige broker is te beperkt.

Misschien heb je al een andere bank of broker op het oog. Een logische vraag is dan: kun je overstappen, als je dat zou willen? En zo ja: hoe werkt dat dan? Een stappenplan.

1. Kijk of je broker je portefeuille kan overzetten

In veel gevallen kun je overstappen naar een andere broker, zonder dat je daarvoor eerst alles uit je portefeuille hoeft te verkopen (waardoor je weer opnieuw aankopen moet doen bij je nieuwe broker). Eigenlijk laat je je portefeuille gewoon overzetten.

2. Check het assortiment van de nieuwe broker

Soms kun je niet je hele portefeuille meenemen naar een nieuwe broker. Dat is het geval als jij beleggingen in je portefeuille hebt zitten die de nieuwe broker niet in het assortiment heeft. Denk aan beleggingscategorieën of aan specifieke beleggingen, zoals specifieke fondsen. Je kunt er dan voor kiezen om de belegging te verkopen of (als je dat niet wilt) je rekening bij je huidige broker (ook) aan te houden.

3. Ga na of je voor de verhuizing moet betalen

Er zijn brokers die een bedrag in rekening brengen als je bepaalde onderdelen van je portefeuille over laat zetten naar een nieuwe broker. Je betaalt dat aan je huidige broker.

Je betaalt per fondsregel. Bestaat je portefeuille bijvoorbeeld uit beleggingsfonds A, beleggingsfonds B en beleggingsfonds C, dan betaal je een vast bedrag voor A, een vast bedrag voor B en een vast bedrag voor C, los van het aantal stuks dat je ervan hebt. Heb je bijvoorbeeld 10 x beleggingsfonds A, dan betaal je net zoveel als iemand die 1 x beleggingsfonds A heeft.

Er zijn drie categorieën kosten:

  • Kosten voor effecten die in Nederland staan genoteerd
  • Kosten voor effecten die in het buitenland staan genoteerd
  • Kosten voor effecten die in Luxemburg staan genoteerd (de Fundsettle)

In de tabel hieronder kun je per kostencategorie zien wat (een aantal) banken en brokers in rekening brengen als je (delen van) je portefeuille meeneemt naar een ander.

Bank/broker Binnenland Buitenland Fundsettle
ABN Amro 27,23 euro 27,23 euro 40,95 euro
ASN 50 euro 50 euro 50 euro
Binck Fundcoach 0 euro 0 euro 0 euro
DeGiro 10 euro 10 euro 10 euro
ING Bank 50 euro 50 euro 50 euro
Knab niet mogelijk niet mogelijk niet mogelijk
Lynx 0 euro 0 euro 0 euro
NN 5 euro 15 euro 15 euro
Plus500 niet mogelijk niet mogelijk niet mogelijk
Rabobank 22,50 55 euro 55 euro
Robeco niet mogelijk niet mogelijk niet mogelijk
Saxo Bank 0 euro 0 euro 0 euro
SNS Bank 5 euro 25 euro 25 euro
Todays 0 euro 0 euro 0 euro
Traders Only 0 euro 0 euro 0 euro
Triodos 35 euro 35 euro 36 euro

4. Vraag je nieuwe broker of je een vergoeding kunt krijgen

Veel brokers bieden jou als nieuwe klant een vergoeding voor de betaalde kosten - die overigens overboekingskosten of lichtingskosten worden genoemd - bijvoorbeeld in de vorm van cash of korting op transactiekosten. Zie het als een welkomstkado of een manier om de drempel om over te stappen te verlagen. Er zit vaak wel een limiet aan.

5. Kijk of je kleine posities moet sluiten

Soms zijn de kosten in verhouding met de waarde van je beleggingen zo hoog dat het beter kan zijn om de positie te sluiten, ofwel om het effect te verkopen (en hem later eventueel weer aan te kopen). 5% aan kosten, ten opzichte van de waarde van je belegging, is bijvoorbeeld al behoorlijk hoog.

6. Doe een verzoek tot overstappen bij de nieuwe broker

Als je wilt overstappen hoef je in principe niet eerst aan je huidige broker te vertellen dat je weg wilt gaan. In de meeste gevallen volstaat het als je contact opneemt met de nieuwe broker en daar aangeeft dat je wilt overstappen. Veel brokers hebben namelijk een overstapservice.

Het komt er op neer dat je een formulier invult waarop je aangeeft dat je wilt overstappen en wat je precies aan beleggingen wilt overhevelen. De nieuwe broker doet dan de rest. Let op: als je een gezamenlijke rekening hebt (met je partner) moet de ander ook tekenen. Anders kan de oude rekening niet worden opgeheven.

Goed om te weten: de nieuwe broker kan gelijk voor je uitzoeken hoe het zit met de punten 1, 2 en 3 uit dit stappenplan en je ook vertellen of de vergoeding (stap 4) van toepassing is. Sommige brokers zullen zelfs voor je uitrekenen of het beter is om bepaalde posities te sluiten (stap 5).

7. Check of (en wanneer) je kunt beleggen terwijl je portefeuille wordt overgezet

Zodra je het overstapformulier hebt ingevuld zal de nieuwe broker het overzetten van je portefeuille in gang zetten.

Beleggingen die in Nederland staan genoteerd zullen over het algemeen binnen een werkdag of tien worden overgezet. Bij in het buitenland genoteerde beleggingen kan dit langer duren. Hoe snel het precies gaat hangt grotendeels af van hoe snel je huidige broker dit afhandelt.

Het is verstandig om na te vragen of je gewoon aan- en verkopen kunt doen in de periode dat je portefeuille wordt overgezet. Dat is niet altijd mogelijk. Het kan ook zijn dat het alleen niet kan op de dag dat de verhuizing plaatsvindt.


Vorig artikel Overzicht

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›