IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ik ga een nieuw huis kopen en neem mijn oude hypotheek mee. Hoe werkt dat met de renteaftrek?

In de rubriek Durf te vragen beantwoorden we jouw vragen over geldzaken. Wil je iets weten, zit je met een lastige kwestie? Schroom niet en mail 't naar iexgeld@iex.nl. En wie weet kom je het antwoord op jouw vraag binnenkort op de site tegen.

Hieronder beantwoordt Jos Koets - IEX-columnist, hypotheekadviseur en eigenaar van Assurantiekantoor Groenoord - een vraag over fiscale regels bij het meenemen van een hypotheek naar een nieuwe woning.


Ik heb een tijd een koopwoning gehad met een aflossingsvrije hypotheek. Dat huis heb ik verkocht en nu wil ik opnieuw een woning kopen. Ik wil mijn oude hypotheek graag meenemen, maar kan ik dan nog wel hypotheekrente blijven aftrekken? Ik hoorde namelijk dat je sinds een paar jaar niet meer bij iedere hypotheek de rente kunt aftrekken.

Je kunt inderdaad niet meer bij iedere hypotheek de rente aftrekken. Wie nu een huis koopt en daar een hypotheek voor afsluit moet in principe een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek of een combinatie van beide nemen en hem aflossen binnen dertig jaar, om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

Maar in jouw situatie is het een beetje anders. Bovenstaand verhaal heeft betrekking op nieuwe hypotheken die in 2013 of later zijn afgesloten. Dat is bij jou eigenlijk niet het geval, want je hypotheek liep al. En in sommige gevallen mag je die hypotheek gewoon meenemen naar een nieuwe woning en dan alsnog hypotheekrente aftrekken, zoals je voorheen ook deed.

Dat zit als volgt. Huizenbezitters die een hypotheek van vóór 2013 hebben, kunnen hem meenemen als een andere woning wordt gekocht vóórdat het volgende kalenderjaar is verstreken. Een voorbeeld:

  • De hypotheek op de oude woning is aangegaan vóór 2013
  • Die oude woning is verkocht op 1 juli 2015
  • De andere woning moet gekocht en bij de notaris gepasseerd zijn op uiterlijk 31 december 2016, wil je renteaftrek op je aflossingsvrije hypotheek behouden.

Wel moet je nog even op het volgende letten: de aflossingsvrije hypotheek die wordt meegenomen mag niet hoger zijn dan 50% van de waarde van de nieuwe woning. En de aflossingsvrije hypotheek mag niet hoger zijn dan je oude hypotheekbedrag.

Lees ook: Starters kunnen kiezen uit drie hypotheken. Welke past het beste bij jou?

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Koophuis afgelopen jaar gemiddeld €28.000 meer waard geworden

Wel zijn in mei veel minder huizen verkocht. Lees verder ›