IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dankzij deze simpele rekensom begin je eerder met sparen voor later

Het huis flink verbouwen, een relaxed pensioen hebben, een wereldreis maken. Staat jouw droom erbij, of heb je iets anders voor ogen?

Wat het ook is: om het voor elkaar te krijgen zul je geld opzij moeten zetten. En dat daadwerkelijk doen is niet voor iedereen even makkelijk, daar is best wat discipline voor nodig.

Lees ook: Ga beleggen voor je pensioen. Je kunt er simpelweg niet omheen.

Goede kans dat je uitgaat van jaren: in 2020, dus over vijf jaar, wil ik de hele bovenverdieping opknappen, bijvoorbeeld. Of: over dertig jaar wil ik met pensioen. Maar is dat wel de beste manier?

Onderzoek: niet in jaren rekenen

Daphna Oyserman, onderzoeker aan de University of Southern California, denkt van niet. Ze schrijft in haar onderzoek dat mensen eerder beginnen daadwerkelijk te gaan sparen als ze zich niet focussen op jaren, maar op dagen.

De proefpersonen die met dagen rekenden in plaats van jaren begonnen gemiddeld vier keer zo snel met sparen.

Dit komt waarschijnlijk doordat de periode om geld opzij te zetten voor hun gevoel korter was, de tijdsperceptie was anders. Er leek minder tijd te zijn om te sparen en dus werd het urgenter.

Check ook: Rijk worden? Daar heb je maar twee dingen voor nodig.

In dagen gaan rekenen

Volgens Oyserman zijn deze bevindingen bruikbaar voor iedereen die wil sparen voor de toekomst. Ze noemt het een nieuwe, effectieve manier om jezelf er toe te zetten. Blijkbaar maakt het niet uit dat je vooraf al weet dat het trucje dit effect kan hebben.

Zou het werken? Als je het wilt proberen hoef je alleen maar je horizon in dagen uit te rekenen (365 x het aantal jaar tot de datum waarop je je doel bereikt wilt hebben). Je kunt er ook dit rekentooltje voor gebruiken.

Lees ook: Tool: welk vermogen spaar je bij elkaar?

Gerelateerde Tools

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Mevrouw Money Wenkbrauw 5 mei 2015 om 12:02 0
    Eerder beginnen dan vandaag is lastig. Zijn er werkelijk mensen die denken: ik kan in drie jaar genoeg sparen om de bovenverdieping op te knappen, maar ik wil dat pas over vijf jaar dus ik begin pas over twee jaar te sparen?
  2. NOOTJExx5i6c 2 jan 2016 om 15:09 0
    En dan is je geld 15% minder waard, dus nu doen en lenen

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Dit doen rijke beleggers om te voorkomen dat ze geld verliezen

Tips van de mensen die hun vermogen al hebben binnengeharkt. Lees verder ›