IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ga beleggen voor je pensioen. Je kunt er simpelweg niet omheen.

Op 1 januari 2015 is onze pensioenopbouw verder beperkt: het salaris waarover pensioen mag worden opgebouwd is nu maximaal 100.000 euro én er mag per jaar minder aan pensioen worden opgebouwd dan voorheen.

Deze maximering zal niet veel werknemers direct raken, aangezien slechts 5% ervan meer dan 100.000 euro verdient en ontvangt, maar toch.

Lees ook: Je pensioenopbouw: dit verandert er vanaf 2015

Pensioen: een aantal voorspellingen

Eerder, in 2014, is de pensioenleeftijd opgeschoven naar 67 jaar, omdat ook de AOW-leeftijd daarop is ingesteld. En we zijn nog niet aan deze en eerder genoemde wijzigingen gewend of we horen alweer nieuwe geluiden: de overheid is druk bezig met allerlei hervormingen.

Professor Sylvester Eijffinger deed vorige week tijdens het landelijke PFP-forum voor financiële planners in Hilversum een aantal voorspellingen. Volgens hem wil de regering de AOW-leeftijd versneld naar 68 jaar laten gaan en daarmee zal de pensioenleeftijd ook verder opschuiven.

Daarnaast zal het huidige maximum van 100.000 euro in de loop der jaren stap voor stap worden verlaagd, naar circa 52.000 euro (dit is nu de grens voor het maximale dagloon, per jaar gezien). Ook de opbouwmogelijkheid van privépensioen (lees: lijfrente) zal hiermee worden beperkt.

Lees ook: Ken jij de spelregels van je lijfrentepolis?

Verlaging levert overheid geld op

De pensioenopbouw wordt dus minder. Dat betekent dat er minder pensioenpremies worden betaald en dus dat de overheid minder kwijt is aan belastingteruggave over betaalde pensioenpremie - die onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar is.

Uit deze besparing kan dan de zogenaamde vlaktaks worden betaald. Nu kennen we nog een progressief inkomstenbelastingtarief tot maar liefst 52%, maar naar verwachting zal deze plaatsmaken voor een vlaktaks van 35% procent, met mogelijk een tarief van 40% voor de hogere inkomens.

Door de versoberde pensioenopbouw wordt in feite de door de overheid gewenste belastinghervorming - die vlaktaks dus - betaald. Bijkomend gevolg van een lager belastingtarief is wel dat ook de hypotheekrenteaftrek lager wordt - maar dit wordt dan weer gecompenseerd door de lagere belastingdruk.

Evenveel belasting, minder pensioenopbouw

Per saldo zul je niet zozeer meer belasting gaan betalen, maar het heeft wel serieuze beperkingen in pensioenopbouw voor werknemers tot gevolg. Het zal veel werknemers raken.

De vraag is dan: hoe kan je dan toch nog zorgen voor voldoende pensioenopbouw? Wat ga je doen om te voorkomen dat je een enorm pensioengat krijgt?

Mijn tip zou zijn: profiteer nu nog van de ruimere fiscale mogelijkheden, maar zorg tegelijk dat je goed gaat beleggen. Dit wordt dan het enige logische alternatief: zorgen voor een netto spaarpot waarmee je kunt doen en laten wat je wilt. En daarmee gaat je pensioenopbouw van fiscaal sparen naar vermogensbeheer.

Lees ook: Zelf pensioensparen, met kleine maandelijkse beetjes

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›