IEXGeld

Dossiers

Profiel

Maak slim gebruik van je WBSO-subsidie

We stellen je graag voor aan onze nieuwe columnist: Rudi Düpper, accountant en belastingadviseur bij EQUITY Accountants & Adviseurs. In het dagelijks leven adviseert hij ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb).

In zijn columns op IEXGeld zal Rudi je regelmatig voorzien van slimme tips en handigheidjes, vooral op het gebied van (zelfstandig) ondernemen. Hieronder lees je zijn eerste bijdrage.


Maak je als ondernemer gebruik van de wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)? Dan moet je opletten.

Je moet vóór 1 april aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) melden hoeveel uur je in 2014 aan speur- en ontwikkelingswerk hebt besteed, ofwel hoeveel S&O-uren je hebt gemaakt.

Als je dit niet doet, dan krijg je een boete. En boetes zijn natuurlijk altijd weggegooid geld.

Lees ook: Zzp'er, check je aftrekposten

De Willie Wortel-regeling

Hoe zit het ook alweer precies met die regeling? In het kort: als je als ondernemer persoonlijk speur- en ontwikkelingswerk verricht, dan heb je recht op een extra zelfstandigenaftrek. Dit wordt ook wel de Willie Wortel-regeling genoemd.

De aftrek geldt als je aan het urencriterium voldoet en je in het kalenderjaar ten minste 500 uur hebt besteed aan werk dat bij een S&O-verklaring is aangemerkt als speur- en ontwikkelingswerk. De aftrek bedraagt 12.310 euro over 2012 tot en met 2014.

Extra voordeel: als je in een of meer van de vijf voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer was en er in die periode niet meer dan tweemaal de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk is toegepast, dan wordt de aftrek speur- en ontwikkelingswerk verhoogd met 6.157 euro (2012-2014)

Je S&O-uren melden

Doorgeven hoeveel S&O-uren je het afgelopen jaar daadwerkelijk hebt gemaakt doe je via het eLoket op de website van de RVO. 

Het doet er niet toe of je méér of minder S&O-uren hebt gemaakt dan aanvankelijk in de S&O-verklaring was aangegeven. Ook als er in de praktijk helemaal geen gebruik is gemaakt van de afdrachtvermindering S&O, moet je melding doen.

Doe je dit niet of niet op tijd, dan krijg je een boete. Bovendien gaat de RVO er dan van uit dat je helemaal geen uren voor speur- en ontwikkelingswerk hebt gemaakt - dat betekent dat je ook niet meer in aanmerking komt voor de aftrek over 2014.

Check ook: Aan de slag als zzp'er: zo kun je je plannen financieren

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›