IEXGeld

Dossiers

Profiel

Snel naar de pomp: de benzineprijzen zijn superlaag

De olieprijzen zijn volop in het nieuws: de afgelopen weken daalde de prijs van ruwe olie als een waanzinnige.

Aan de pomp was daar aanvankelijk nog niet bijster veel van te merken. Maar het is nu wel degelijk terug te zien in de brandstofprijzen, zeker sinds afgelopen weekend.

Lees ook: Goedkoper autorijden? Acht bespaartips op je brandstofkosten

Laagste prijs in drie jaar

De prijs van benzine en diesel is in zo'n drie jaar tijd nog niet zo laag geweest als in deze periode het geval is.

Om precies te zijn: de landelijke adviesprijs voor een liter euro95-benzine is nu 1,699 euro (het vorige record was 1,90 euro). Een liter diesel kost nu gemiddeld overigens 1,403 euro, voor lpg betaal je 0,827 euro per liter (hier kun je de actuele adviesprijzen checken).

Het afgelopen half jaar is benzine zo'n 20 cent per liter in prijs gedaald, wat voor automobilisten betekent dat ze - gemiddeld - vijf tot tien euro per tankbeurt minder betalen.

Pomphouders mogen zelf beslissen of ze de adviesprijzen volgen. Daardoor kunnen de prijzen, bijvoorbeeld lokaal en bij onbemande tankstations, nóg lager zijn.

Tanken over de grens

En tank je graag aan de grens, vanwege de lagere brandstofprijzen aldaar? Dat kan nog steeds lonen. De prijzen voor benzine en diesel dalen daar namelijk net zo goed.

In België is de gemiddelde adviesprijs voor een liter euro95 nu 1,479 euro. Diesel kost er 1,298 euro per liter. In Duitsland betaal je respectievelijk 1,459 euro en 1,289 euro voor de brandstof.

Lees ook: Tank daar, niet hier

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›