IEXGeld

Dossiers

Profiel

Goedkoper autorijden? Acht bespaartips op je brandstofkosten

Ken je ze nog de Doeks uut Hasselt? Zij werden in 2007 geïntroduceerd om Het Nieuwe Rijden onder de aandacht te brengen. Het idee was - en is nog steeds - dat als je je rijstijl aanpast, je geld bespaart. Bovendien is het goed voor het milieu en voor je auto.

Met de rijstijltips hieronder kan je al snel 10 tot 25% op je brandstofkosten besparen: 

1. Houd het toerental in de gaten. Schakel naar een hogere versnelling bij 2000 toeren en probeer in ieder geval altijd onder de 3000 te blijven. Dat betekent dat je bij 50 kilometer per uur in de vierde versnelling rijdt en bij 80 in z’n vijf.

2. Rij met gelijkmatige snelheid en trek niet te snel op. Dit laatste helemaal als de motor nog koud is, een koude motor verbruikt twee keer zoveel brandstof als een warme. De motor loopt efficiënter en zuiniger als je minder vaak gas geeft en minder vaak remt. Als je er een hebt, gebruik dan zo vaak mogelijk de cruise control

3. Ga recht op je doel af. Bepaal van te voren de route, vertrek op tijd en vermijd de spits. Als je hebt, gebruik dan een navigatiesysteem om onnodige kilometers te vermijden.

4. Verminder de weerstand en onnodig gebruik van elektrische apparatuur. Haal dakkoffers, fietsenrek, imperiaal, extra caravanspiegels, enzovoort van de auto als je ze niet meer nodig hebt. Laat de airco en achteruitverwarming uit als je ze niet echt nodig hebt. Heb je de airco continu aanstaan? Dan verbruik je ongeveer 25% meer brandstof. Zorg ook dat er zo min mogelijk spullen in de auto liggen. Hoe lichter de auto, hoe minder weerstand, hoe goedkoper in het brandstofverbruik.

5. Anticipeer op de rest van het verkeer. Abrubt remmen of optrekken kost extra brandstof (zie ook punt 2). Dus rij rustig – bij korte ritjes heb je zelden tijdswinst door snel te rijden – en houd voldoende afstand. Moet je stoppen of snelheid minderen laat de auto dan in de versnelling uitrollen. Als het nodig is om te remmen, rem dan door terug te schakelen. Remmen op de motor is zuiniger dan remmen met de rem.

6. Zet je motor af bij een korte stop. Is de brug open of zijn de spoorbomen nog dicht en duurt het nog minimaal 30 seconden, zet dan de motor uit. De auto laten draaien kost meer brandstof dan opnieuw starten.

7. Onderhoud je auto. Controleer regelmatig de bandenspanning. Zachte banden kunnen al snel zorgen voor 5% meer brandstofkosten. Wissel winterbanden bijtijds om in zomerbanden. De rolweerstand van zomerbanden is minder en daarom zijn die zuiniger in het verbruik. Bovendien is de slijtage van winterbanden in de zomer groter dan in de winter door de hogere temperatuur.

8. Tank bij voordelige benzinestations. De benzinepompen langs de snelweg zijn duurder dan bijvoorbeeld onbemande pompen iets verder van de snelweg. Doe eens een onderzoek in de buurt en check waar de benzine het goedkoopst is en tank daar voortaan.

Als laatste, laat de auto ook eens staan. Kijk eens wat vaker of je met iemand mee kan rijden en pak voor korte ritjes de fiets (is nog gezond ook).

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›