IEXGeld

Dossiers

Profiel

Voordelig autorijden? Kies de juiste auto.

Het lekkere zomerweer nodigt uit om na het werk nog lekker ergens naartoe te rijden. Naar het strand, naar een goede ijsboer. Of naar een leuke plek om de ondergaande zon te bekijken.

De brandstofprijzen nodigen echter juist niet uit om vaak de auto te pakken. Maar de opmars van Tesla, de hippe elektrische auto, kan wellicht een handje helpen. Want autorijden wordt minder vervuilend én steeds goedkoper. Toch?

Dit zijn de kosten per maand, voor rijden in auto's met verschillende verbrandingsmotoren. Ter vergelijking kiezen we steeds een middenklasse model.

  • Ouderwetse benzine-auto
    Een middenklasse auto kost volgens het Nibud 51 cent per kilometer. Dat is inclusief onderhoud en reparatie van 118 euro, brandstofkosten van 154 euro, afschrijving van 234 euro, verzekeringen en belasting 179 euro. Bij elkaar kost de auto 685 euro per maand, bij vier jaar gebruik (16.000 km per jaar) en een benzineprijs van 1,78 euro.

  • Rijden op groen gas
    Dit is een milieuvriendelijke manier van autorijden, al zijn de kosten flink hoger dan bij elektrisch rijden. Een Seat Mii of een Skoda Citigo zijn de goedkoopste auto's op groen gas. Deze wagens kosten je 410 euro per maand of 32 cent per kilometer, uitgaande van de zelfde variabelen, aldus de ANWB.

  • Helemaal elektrisch
    Een Tesla Model S kost per maand 310 euro, of 25 cent per kilometer op basis van 15.000 kilometer per jaar en vier jaar gebruik. Inclusief dezelfde kosten als bijvoorbeeld de benzine-auto, plus de elektriciteit, maar exclusief afschrijving en rente, aldus de website van de ANWB. Het is echter niet de goedkoopste elektrische auto, dat zijn volgens de site van de ANWB de Citroen C-Zero of de Peugeot iOn met maandelijkse totaalkosten van 179 euro en een kilometerprijs van 14 cent.

Lees ook: Goedkoper autorijden? Acht bespaartips op je brandstofkosten

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›