IEXGeld

Dossiers

Profiel

Een hoog eigen risico betekent lage kosten zorgverzekering

Tot 1 januari van het komende jaar kun je je oude zorgverzekering opzeggen. Vervolgens heb je tot 1 februari de tijd om een nieuwe verzekeraar te kiezen. Denk daarbij goed na over het eigen risico.

Stelregel bij verzekeren is: verzeker alleen die zaken, waarvan je het risico zelf niet kunt dragen. Logischerwijs wil je je dus verzekering tegen de zorgkosten als je bijvoorbeeld een zwaar ongeval krijgt.

Maar wil je je ook verzekeren tegen een gevalletje bronchitis? En heeft dat zin? De kosten voor de huisarts vallen niet onder het eigen risico en met een antibioticacuurtje bent u hoogstens een paar tientjes lichter.

Het wettelijk eigen risico is volgend jaar 360 euro. Daarbovenop kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro, waarmee het eigen risico op 860 euro komt.

Daar staat tegenover dat de premie van een verzekering met een hoog eigen risico beduidend lager is. Het verschil komt op ongeveer 20 euro per maand; dat betekent dat je op jaarbasis zo’n 240 euro bespaart.

  • Dat betekent dat het ‘extra risico’ dat je loopt geen 500 euro is, maar (500-240=) 260 euro.
  • Dat betekent ook dat je alleen voordeel hebt bij een laag eigen risico van 360 euro als je op jaarbasis meer dan (360+240=) 600 euro aan kosten hebt.
  • Stel jezelf daarom de volgende vragen: hoe groot is de kans dat ik boven die 600 euro uitkom, en is het het waard om dat extra risico van 260 euro te nemen?

Of je nou voor een laag of een hoog eigen risico kiest, het is altijd belangrijk om een buffer achter de hand te hebben om eventuele onverwachte kosten mee te kunnen betalen.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›