IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo scoor je een goedkopere studentenkamer

De strijd om een betaalbare studentenkamer is weer losgebarsten nu het nieuwe studiejaar voor deur staat. Zeker in steden in het westen van het land betaal je veel en dat komt onder andere doordat er een tekort aan kamers is.

In Amsterdam kost een kamer de hoofdprijs: gemiddeld betaalt een student 493 euro per maand voor een woonruimte van vijftien vierkante meter.

Veel studenten wonen daarom nog noodgedwongen bij pap en mam. Hoe zit dat bij jou (of bij je zoon of dochter)? Alles al geprobeerd? Dit zijn drie tips die je kunt gebruiken tijdens je zoektocht.

1. Ga anti-kraak wonen

In veel steden staan huizen of kantoorpanden leeg, wachtend op de sloop of een nieuwe huurder. Via een anti-kraak woningaanbieder kun je daar als student tijdelijk wonen. Het voordeel hiervan is dat het een stuk goedkoper is dan een normale studentenkamer en dat je meestal ook nog veel meer ruimte tot je beschikking hebt.

Bij sommige aanbieders betaal je maar 150 euro per maand, bij anderen is dat 200 euro of iets meer. Het nadeel van anti-kraak is dat je er op elk moment uit kan worden gezet, maar als je geluk hebt mag je zo ergens een aantal jaar blijven wonen. Een aantal anti-kraak woningaanbieders zijn Zwerfkei, VPS en Ad-Hoc.

Lees ook: Vijf manieren om te besparen tijdens de studie

2. Schrijf je in bij een woningcorporatie voor studenten

Bij een louche huisjesmelker betaal je gauw te veel. Wil je daar niet aan meedoen en vind je anti-kraak toch iets te onzeker? Schrijf je dan in bij een studentenwoningcorporatie. Op Studentenwoningweb vind je woningen van diversie corporaties die tegen een eerlijke prijs worden aangeboden.

Het nadeel is wel dat het even kan duren. Als je je nog niet hebt ingeschreven, lukt het niet meer om in september aan een studentenwoning te komen, maar na een aantal maanden wachttijd kom je wel in aanmerking voor de minder gewilde woningen. Inschrijven kost je eenmalig 38 euro.

3. Via-via is nog altijd het beste

Hebben de ouders van een van je vrienden of vriendinnen niet toevallig plannen om een studentenhuis te kopen voor hun zoon of dochter? En is daar ook plek voor jou? Dat soort constructies komt vaak voor. Goede kans dat je daar nog voor een enigszins goede prijs kunt wonen. Een goede optie om samen met vrienden of vriendinnen te wonen.

Wordt dat niks? Maak sowieso kenbaar via bijvoorbeeld Facebook aan je vrienden, familie en kennissen dat je op zoek bent. Er is best een kans dat zij wel iets weten waarvoor je niet de hoofdprijs betaalt.

Check ook: Dit moet iedere student over het leenstelsel weten

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›