IEXGeld

Dossiers

Profiel

Tussentijds aflossen? Zo zit het nu met de boeterente.

Je hypotheek tussentijds aflossen of oversluiten kost geld: de bank kan er namelijk een boeterente voor in rekening brengen. En soms betaal je dan best heel veel, schreven we hier en hier al eens. Het maakt sleutelen aan je hypotheek vaak onaantrekkelijk, de lage rentes ten spijt.

Lees ook: Laat je niet verblinden door de lage rente

Een nieuwe hypotheekrichtlijn

Maar banken mogen hun klanten niet langer "torenhoge boetes" in rekening brengen. Aflossen kon jaarlijks al boetevrij tot een bedrag van 10 tot 20% van de hypotheeklening, maar de regels rondom de boete die je betaalt als je boven dit percentage komt worden strenger.

Halverwege juli is een nieuwe Europese hypotheekrichtlijn ingevoerd, de Mortgage Credit Directive (MCD), die onder andere inhoudt dat de aan de bank te betalen vergoeding bij aflossen of oversluiten niet hoger mag zijn dan het werkelijk door de bank geleden financiële nadeel.

Hoe zit dat precies? Het betekent dat de hypotheekverstrekker vanwege de 'contractbreuk' wel mis te lopen rente in rekening mag brengen, maar er geen winstopslag meer aan mag toevoegen.

Lees ook: Hypotheek oversluiten: lage rente, hoge kosten

Hoe wordt de boete berekend?

Vereniging Eigen Huis (VEH) geeft aan dat er al veel banken zijn die de boete op de gewenste manier berekenen. Anderen moeten hun boeteberekening aanpassen. Eind deze maand gaat VEH met de AFM in overleg om verschillende rekenmethodes te bespreken.

De berekening moet overigens niet alleen aan de nieuwe eisen worden aangepast, maar ook inzichtelijk worden gemaakt.

Als geldverstrekkers transparant zijn over de berekening, is beter te controleren of zij volgens de nieuwe richtlijn werken (immers: een bank kan wel zeggen dat ze de juiste berekening al hanteren, maar hoe check je dat als er weinig openheid is?). Een ander voordeel is dat het voor huizenkopers makkelijker is om hypotheken met elkaar te vergelijken.

Nieuwe en bestaande hypotheken

Overigens kwamen er na invoering van de nieuwe richtlijn rondom de boeteberekening wel vragen vanuit de politiek: geldt het alleen voor nieuwe hypotheken, of ook voor bestaande? Het antwoord kwam vandaag, via de AFM: de regels zijn van invloed op alle hypotheken, dus niet alleen op de nieuwkomers.

Lees ook: Een boeterente, balen! Vooral als je meer betaalt dan nodig is.

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›