IEXGeld

Dossiers

Profiel

Een boeterente, dat is balen. Vooral als je meer betaalt dan nodig is.

Hypotheekklanten van ABN Amro hebben een te hoge boeterente betaald, meldde Tros Radar in de uitzending van vorige week. Volgens Radar heeft ABN Amro bij de berekening ervan een verkeerd rentepercentage gebruikt.

De grootbank heeft al een aantal klanten gecompenseerd en onderzoekt nu of nog meer mensen te veel hebben betaald. Uitgangspunt is om de gedupeerden binnen acht weken op de hoogte te stellen (hierhier en hier kun je er meer over lezen).

Lees ook: Mag de bank nieuwe klanten lokken door een rentekorting te geven?

Ook andere banken maken fouten

En dat is positief, maar, schrijft FiscAlert: de indruk bestaat dat er niet alleen bij ABN Amro fouten worden gemaakt. Ook bij andere banken zal er wel eens iets misgaan bij de berekening van de boeterente.

Waar het dan fout loopt? Dit zijn mogelijke oorzaken:

  • De bank berekent de boete met een te lage vergelijkingsrente. In de voorwaarden van de klant staat een hoger percentage genoemd.
  • Er wordt met een te hoge woningwaarde gerekend.
  • De bank berekent kortingen in de boete door die helemaal niet mogen worden berekend.
  • Een meningsverschil over het bedrag dat boetevrij mag worden afgelost.

Lees ook: Accepteer nooit zomaar een nieuw rentevoorstel

Zelf een berekening maken

Daarom moeten hypotheekklanten - van welke bank dan ook - de berekening van de boeterente altijd controleren.

Hypotheekadviseur en IEX-columnist Jos Koets onderstreept het belang daarvan. Hij vertelt dat bijna niemand controleert - "Misschien doet één op de duizend het" - en dat de boete meestal klakkeloos wordt betaald. "Maar een fout is snel gemaakt. Je moet het écht controleren."

Een schatting van de boeterente

Helaas is dat niet altijd eenvoudig, want niet alle banken zijn duidelijk over de manier waarop de boete wordt berekend, zegt Vereniging Eigen Huis. Maar laat dat je er niet van weerhouden.

Als je de rekenmethode die bij jouw hypotheek hoort niet kunt vinden in je hypotheekakte of -voorwaarden, ga er dan actief achteraan. Vraag ook met welke rentepercentages, bedragen en looptijden de bank precies heeft gerekend (je kunt deze of deze voorbeeldbrief van Vereniging Eigen Huis gebruiken).

En wat je ook nog kunt doen - aangeraden door Jos Koets - is met deze tool van HomeFinance een schatting van de boeterente maken. Je kunt dan globaal kijken of het bedrag dat je bank jou wil laten betalen redelijk is. Hier lees je er meer over.

Lees ook: Niet goed, geld terug: geldt dat ook bij hypotheken?

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›