IEXGeld

Dossiers

Profiel

Let hier op als je iets koopt bij een buitenlandse webshop

Digitaal winkelen is populair. En we doen dat niet alleen bij webshops in eigen land; we checken ook wat bedrijven elders in de wereld te bieden hebben. 

Kopen bij een buitenlandse webshop kan lonen: soms is een product in een ander land of andere valuta veel goedkoper. Maar je moet er wel rekening mee houden dat je bij het invoeren van goederen met regels te maken hebt. Let daar op, de volgende keer dat je iets uit andere landen hier naartoe haalt. Een overzichtje.

Check ook: Nooit meer verzendkosten betalen. Dat moet kunnen!

Bestellen bij een webwinkel binnen de EU

Koop je je product bij een webshop dat in de Europese Unie is gevestigd? Grote kans dat je dan te maken hebt met een vrij verkeer van goederen, waardoor je geen invoerrechten of btw hoeft te betalen.

Maar je mag niet alle producten zomaar invoeren. Voorbeelden:

  • Je mag tabak alleen invoeren als er een Nederlandse accijnszegel op zit (iets wat bij aankopen via internet vaak niet het geval is).
  • Je mag de meeste nagemaakte artikelen en bedreigde dier- en plantensoorten niet invoeren.
  • Je mag (nep)wapens, munitie en veel geneesmiddelen alleen invoeren als je daarvoor een vergunning hebt.

Hier vind je de complete lijst van producten en bijbehorende regels.

Bestellen bij een webwinkel buiten de EU

Ook vanuit landen buiten de Europese Unie mag je die producten niet zomaar invoeren. En bovendien moet je dan ook nog met iets anders rekeninghouden: de belasting.

Er kunnen invoerrechten en btw worden berekend over de totale waarde van je bestelling, inclusief de verzendkosten en eventuele verzekeringskosten. In het kort:

  • Over producten tot 22 euro hoef je geen invoerrechten of btw te betalen.
  • Voor producten tussen de 22 en 150 euro hoef je geen invoerrechten te betalen, maar wel btw.
  • Voor producten vanaf 150 euro betaal je zowel invoerrechten als btw.

Hier vind je meer informatie over de percentages van invoerrechten. En hier kun je via een chatvenster om meer informatie vragen.

Business-site Z24 tipt dat het kan lonen om - in het geval van kleine bestellingen - de levering op te splitsen. Zeker als je geen verzendkosten hoeft te betalen. Misschien kun je dan tot meerdere malen toe onder die 22 euro blijven, en zo de invoerrechten en btw vermijden. 

Aan de deur betalen

Meestal doet het post- of koeriersbedrijf dat de bestelling bij jou aflevert de aangifte bij de douane. Het kan zijn dat er ook nog inklarings- en afhandelingskosten in rekening worden gebracht.

Je moet deze kosten betalen op het moment dat de bezorger bij je aan de deur verschijnt. Let op: als je niet meteen kunt afrekenen, kan de bezorger je bestelling weer meenemen.

Je kunt bezwaar indienen

Ben je het niet eens met de kosten die je moet betalen of hebt betaald? Dan kun je het beste contact opnemen met het post- of koeriersbedrijf. Die kan dan een bezwaarschrift indienen bij de douane en een verzoek om terugbetaling doen.

Je kunt dat ook zelf regelen, maar dan moet je wel eerst een machtiging van het post- of koeriersbedrijf hebben. Hier lees je hoe je dan te werk moet gaan. Meer over winkelen bij een buitenlandse internetwinkel lees je op de site van ConsuWijzer.

Lees ook: Vier dingen om op te letten als je online iets koopt

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›