IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vier tips voor als je je tiener kleedgeld wilt geven

Hoeveel kleedgeld heeft een tiener maandelijks nodig? En wat valt er allemaal onder? Wat geven andere ouders van kinderen uit de klas en zijn er richtlijnen voor bedragen? Vier tips om van start te gaan.

1) Vanaf welke leeftijd is het slim om te beginnen? En hoeveel kleedgeld moet ik mijn tiener dan geven?

De overgang naar de middelbare school kan een goed startpunt zijn. Dan gaan kinderen vaak zelf wat verder weg, bijvoorbeeld op de fiets of met het openbaar vervoer naar school en kunnen ze ook wel alleen naar de stad. Of online shoppen natuurlijk.

Het Nibud heeft een lijstje opgesteld van bedragen die passen bij de leeftijd en behoeften van het kind.

Kleedgeld per maand:

  • 13 jaar: 20-35 euro
  • 14 jaar: 40-50 euro
  • 15 jaar: 45-55 euro
  • 16 jaar: 60-70 euro
  • 17 jaar: 70-75 euro
  • 18 jaar: 80-100 euro

2) Wat valt er onder kleedgeld?

Dit ligt natuurlijk helemaal aan het bedrag dat je je zoon of dochter geeft. Krijgt hij of zij bijvoorbeeld ook geld voor duurdere aankopen, zoals een winterjas of schoenen? Of betaal je dat zelf, buiten het kleedgeld om?

Duurdere kleding die kinderen nodig hebben zijn bijvoorbeeld:

  • winterjassen
  • schoenen
  • sportkleding
  • werkkleding, bijvoorbeeld nette kleding voor horecabaantjes

Maak dus duidelijke afspraken die bij het budget passen. En bedenk of je of je het geld wilt storten op een bankrekening of je liever contant geeft. Dat heeft allebei voordelen. Je kind leert meteen hoe online betalen werkt en leert om te gaan met een pinpas.

Contant heeft als voordeel dat het kind goed ziet hoeveel het uit kan geven en aan het eind van de maand overhoudt. Of niet natuurlijk. Online shoppen is er dan alleen even niet bij.

En gebruik kleedgeld niet om te straffen, geeft het Nibud als tip. Het is vooral ook bedoeld om kinderen te leren omgaan geld en te leren budgetteren.

3) Je kunt gebruik maken van een kleedgeldcontract

Als je de afspraken ook op papier wilt zetten, kun je samen met je tiener een contract afsluiten met daarin de hoe hoog het kleedgeldbedrag is, waarvoor het gebruikt moet worden en wanneer je eventueel zal bijbetalen bij grote uitgaven. 

Een contract heeft als voordeel dat er geen twijfel bestaat over afspraken en bedragen. Als ouder moet je je er ook aan houden, natuurlijk: op is op, niet extra geld geven als je daarom wordt gevraagd.

Een negatief effect kan zijn dat je kind jaren later nog terugkomt op het contract. Spreek daarom een einddatum af, bijvoorbeeld als het kind gaat studeren. Dan zijn er weer hele andere kosten van belang.

Check ook: Sparen, niet lenen, zelf verdienen: tips om je kinderen te leren omgaan met geld

4) Leer je tiener budgetteren

Spreek dus regels af met je kind over kleedgeld. Vertel dat niet alles in een keer uitgegeven hoeft te worden. En dat het ook handig kan zijn als ze iets overhouden aan het eind van de maand of echt gaan sparen, bijvoorbeeld voor een grote uitgave zoals wintersportkleding.

Er bestaan gratis online programma's waarmee je zoon of dochter een online kasboekje kan bijhouden. Bijvoorbeeld via jullie bank.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›