IEXGeld

Dossiers

Profiel

Kopen mag, maar afsteken nog niet

Verschillende vuurwerktweets in de tijdlijn deze ochtend. Bijvoorbeeld:

Ja hoor, dat klopt.

De vuurwerkverkoop is vandaag gestart, verkooppunten mogen nu drie dagen lang vuurwerk verkopen. Maar je mag het pas afsteken op oudejaarsdag, 31 december.

Knallen: strengere regels

En de regels zijn wat strenger dan voorgaande jaren. Eerder mocht je al om 10.00 uur 's morgens beginnen met knallen, nu moet je wachten tot 18.00 uur.

Na 02.00 uur, op 1 januari dus, moet het dan afgelopen zijn. Ga je gewoon je gang en negeer je de regels, dan riskeer je een boete van 100 euro (minderjarigen betalen niet, maar maken de gang naar bureau Halt).

Bovendien zijn er gemeenten die een (gedeeltelijk) vuurwerkverbod hebben ingesteld. Dit is het geval in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Den Helder en Terschelling.

Dat verbod geldt vooral in gebieden rondom winkelcentra, verzorgingshuizen, schoolpleinen en monumentale panden. Daar zijn zogenaamde vuurwerkvrije zones. Je bent strafbaar als je dit negeert.

Illegaal vuurwerk? Boete!

We hebben het hierboven natuurlijk over legaal vuurwerk (waarvan je trouwens maximaal 25 kilo mag hebben). Want illegaal vuurwerk mag je niet afsteken. Je mag het überhaupt niet in je bezit hebben. Word je er toch mee gesignaleerd, dan kun je op een boete rekenen (340 euro).

Hoe je weet of je vuurwerk legaal is? RTL Nieuws schrijft er het volgende over:

"Legaal vuurwerk koop je in Nederland bij een legale vuurwerkhandel, binnen de vastgestelde verkoopdagen. Het heeft een goed leesbare, Nederlandstalige handleiding. Op de verpakking staat de tekst 'geschikt voor particulier gebruik' en informatie over de fabrikant. Ook staat daar het productiejaar op en een vermelding of plaatje van de effecten van het vuurwerk."

Tot slot: veel vuurwerkverkopers zijn gestopt met de verkoop van zogenoemde babypijltjes. Ze zijn nu nog legaal, maar volgens RTL Nieuws zal dat volgend jaar niet meer zo zijn. Het vuurwerk zou voor te veel ongelukken zorgen - zie bijvoorbeeld het filmpje hieronder.


Lees ook: Illegaal vuurwerk in huis? Hypotheek weg!

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›