IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit is waarom minder jonge mensen een creditcard op zak hebben

Amerika is toch wel hét land van de creditcards, zo zou je denken. Maar niet iedere Amerikaan is fan van de pasjes: uit een onderzoek van Bankrate blijkt dat van de tien millennials er zes geen enkele creditcard hebben.

Zij maken in plaats daarvan liever gebruik van debitcards: creditcards die je vooraf opwaardeert en waarbij je niet in het rood kunt komen te staan - die zijn eigenlijk wel enigszins te vergelijken met de pin- en chippas, die bij ons meer gemeengoed zijn. Vinden ze fijner, bijvoorbeeld omdat ze dan niet nóg meer schulden krijgen, naast onder andere hun studieschuld.

Bovendien is de zogeheten Credit Card Act of 2009-wetgeving ingevoerd, die de burger moet beschermen tegen hoge rentes en kosten. Deze wetgeving heeft het voor (jonge) Amerikanen lastiger gemaakt aan creditcards te komen. Zo moeten ouders tekenen als hun werkloze kind een creditcard wil hebben.

Dat minder Amerikanen met een creditcard rondlopen is sowieso een trend die al wat langer gaande lijkt te zijn: het aantal jongeren zonder creditcard is in de Verenigde Staten tussen 2007 en 2012 verdubbeld.

(Veel) rente betalen

Da's misschien maar goed ook. Want hoe handig een creditcard ook kan zijn, bijvoorbeeld voor internetbetalingen of als je een auto wilt huren, van (onverantwoord) creditcardgebruik is nog nooit iemand rijk geworden.

Jeanine Skowronski van Bankrate zegt dat slechts 40% van de Amerikaanse millennials mét creditcard het negatieve saldo iedere maand weer aanvult (en 53% van de mensen van dertig en ouder doet dit overigens wel, maar da's ook niet bijzonder veel).

Degenen die dit niet doen gebruiken hun creditcard waarschijnlijk vooral om spullen te kopen die ze eigenlijk niet kunnen betalen. Da's eenvoudig te doen, want je hoeft het geld pas later te hebben, maar daar staat vaak wel een flinke rente tegenover - een schuld op een creditcard is eigenlijk een van de duurste leningen die je kunt hebben. En hoe later je betaalt, hoe duurder het wordt. De rente kan zelfs oplopen tot wel 15% per jaar (in Nederland). Dat is momenteel het maximale rentepercentage.

Check ook: Rood staan: zo onschuldig is dat niet

Drie aandachtspunten

Als je je creditcardrekeningen iedere maand - of binnen de zogenoemde rentevrije periode - betaalt, dan valt het allemaal nog wel mee. Je kunt dit automatisch doen, bijvoorbeeld iedere maand via een automatische incasso.

Op die manier loop je niet het risico dat je je betalingen vergeet. Bovendien voorkom je dan eenvoudiger dat je te veel uitgeeft zonder dat je het geld daadwerkelijk hebt, omdat je wel móét zorgen dat je het bedrag de volgende maand op je betaalrekening hebt staan.

Eigenlijk hangt het antwoord op de vraag of 'n creditcard voor jou geschikt is, vooral af van de manier waarop je 'm gebruikt of wilt gaan gebruiken. Gebruik hem in elk geval nooit alsof het een pinpas is, want de transactiekosten zijn vaak hoog. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) noemt drie punten waar je op kunt letten.

  • Ga na waarvoor je de creditcard wilt gebruiken (of gebruikt). Is daarvoor een creditcard echt nodig?
  • Houd rekening met een hoge rente als je kiest voor betalen in termijnen.
  • Let op de hoogte van het bestedingslimiet (ofwel kredietlimiet). Want bij een hoog limiet kun je in de verleiding komen meer uit te geven dan wat er bij je financiële situatie past.

Lees ook: Kopen op afbetaling is écht heel erg duur

De iPhone 6 als mobiele portemonnee

De grootste creditcardmaatschappijen zijn Visa, MasterCard en American Express. Hier kun je verschillende credit- en debitcards, die je in Nederland aan kunt vragen, met elkaar vergelijken.

Overigens lijkt het er op dat deze drie creditcardgiganten deel gaan uitmaken van een nieuw betaalsysteem: volgens de laatste berichten werkt Apple aan de zogeheten iWallet, waarmee je via je iPhone kunt afrekenen bij fysieke winkels.

De iPhone 6, die vandaag - naar alle waarschijnlijkheid - wordt gepresenteerd, zou zo nog wel eens een mobiele portemonnee kunnen worden. De productpresentatie kun je vanavond (vanaf 19.00 uur) volgen op IEX.nl.

Lees ook: Dag portemonnee! Over twee jaar betalen we met smartphones

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›