IEXGeld

Dossiers

Profiel

7 dingen om op te besparen zodat je meer overhoudt voor later

Hoewel we een vrij spaarzaam land zijn, heeft toch meer dan een derde van de Nederlanders tussen de 20 en 45 jaar minder dan 3.000 euro aan spaargeld. Het hebben van weinig spaargeld maakt je kwetsbaar omdat je geen grote schokken kunt opvangen.

En dan hebben we het nog niet eens over je doelen voor de lange termijn, want grote kans dat die er volledig bij inschieten. 

Is het voor jou tijd om een grotere spaarbuffer aan te leggen of meer opzij te zetten voor langetermijndoelen zoals je pensioen of misschien de studie van je kind(eren) maar denk je dat je hiervoor niet genoeg geld hebt?

Wij zetten zeven dingen op een rij waar je waarschijnlijk net als veel anderen toch echt wel wat te veel geld aan uitgeeft. 

1. Vakanties en weekendjes weg

We kunnen allemaal van tijd tot tijd een welverdiende vakantie gebruiken. Dat betekent echter niet dat je daarbij volledig over de top hoeft te gaan. Het strand in Spanje ligt (waarschijnlijk) net zo lekker als dat op de Bahama's en voor je kinderen hoef je het ook niet gek te maken, die zijn al snel tevreden met wat speelkameraadjes op de camping en een zwembad of meertje in de buurt. 

2. Eten buiten de deur

Ook als je niet gek bent op eten in sterrenrestaurants, is de kans groot dat je een stuk meer uitgeeft aan eten dan je denkt. Af en toe een broodje op het station voor 5 euro, meerdere keren per week een koffie to go of elke week iets laten thuisbezorgen kan aardig in de papieren lopen.

Ga je dan ook nog eens geregeld uit eten, dan geef je waarschijnlijk veel meer uit aan eten buiten de deur dan je denkt. Allemaal heel lekker natuurlijk, maar het moet niet ten koste gaan van je doelen voor de lange termijn. 

Lees ook: Vul je pensioen aan in zes stappen

3. Je vervoer

Misschien hebben jullie thuis twee auto's voor de deur staan. Erg handig, maar is het ook echt nodig? Wellicht kunnen jullie een auto delen en kan een van de twee wat vaker met het openbaar vervoer? Maar ook als jullie één auto voor de deur hebben of als je alleen bent, is het niet altijd voordeliger om met de auto te reizen.

Is je werk om de hoek? Sla twee vliegen in één klap en pak wat vaker de fiets. En als je toch met het openbaar vervoer gaat, kun je met lekker weer echt wel een keer een bus-/metrohalte (of twee, of drie) eerder uitstappen en het laatste stukje lopen.

Mocht de auto voor jou wel de beste oplossing zijn, kun je je altijd verdiepen in waar je het voordeligst kunt tanken of misschien kun je van tijd tot tijd met een collega meerijden. Tot slot hoef je natuurlijk niet altijd de mooiste of nieuwste auto te hebben. Zuinig is ook heel wat waard. Letterlijk! 

4. Loterijen

Dromen we er niet stiekem allemaal van om de loterij te winnen? Waarschijnlijk wel. Toch geef je al snel honderd tot wel honderden euro's per jaar uit aan loterijen. Een maandelijks lot hier, een extra eindejaarsloterij daar, terwijl de kans dat je een aanzienlijk bedrag wint helaas nihil is.

Leuk om mee te doen hoor en een gokje te wagen, maar zorg wel dat je eerst geld investeert in je toekomstplannen. 

Zie ook: 15 tips om extra geld te besparen in het voorjaar

5. Kleding en schoenen

Volgens Modint, onder andere actief in de mode- en textielbranche, geeft een gemiddeld gezin jaarlijks ongeveer 1600 euro uit aan kleding en schoenen. Voor kinderen ontkom je simpelweg niet aan bepaalde uitgaven, maar ook daar kun je bewust inkopen of misschien wel kleding of schoenen ruilen of lenen van vrienden die ook kinderen hebben.

Gaat het om jezelf, dan heb je net als de meeste mensen waarschijnlijk door de jaren heen echt wel een flinke kleding- en schoenenvoorraad opgebouwd. Je hebt dus echt niet per se twee keer per jaar nieuwe schoenen of elke winter een nieuwe jas nodig. 

6. Feestdagen

Grote kans dat je het tijdens de feestdagen gezellig wil maken in huis. Of het nou voor jezelf is, voor je vrienden of je gezin, het is leuk om je huis tijdens feestdagen extra gezellig aan te kleden en lekkere dingen in huis te halen. Nog wat cadeautjes voor iedereen en het feest is helemaal compleet.

We geven toe: natuurlijk is dat hartstikke leuk. Maar je hoeft niet op alle fronten uit te pakken. En vergeet niet dat het het samenzijn is wat telt.

7. Speelgoed 

Volgens Amerikaans onderzoek geven ouders tijdens de kinderjaren zo'n 6500 dollar uit aan speelgoed (per kind!). En dat terwijl zeker jonge kinderen vaak nog blijer zijn met een afstandsbediening dan met dat dure verantwoord houten speeltoestel.

Natuurlijk mag je leuke dingen kopen voor je kind(eren) maar sta er wel bij stil wat je zo door de jaren heen eigenlijk uitgeeft en denk na over of je kind bepaald speelgoed echt nodig heeft of er waarschijnlijk snel op uitgekeken is. Wellicht heeft je kind er meer aan als je je geld in je zak houdt en het opzij zet voor zijn of haar toekomst?

En ook als het gaat om speelgoed valt er waarschijnlijk een hoop te ruilen in je omgeving of kun je tijdens de rommelmarkt leuke dingen op de kop tikken voor een veel betere prijs dan in de winkels. 

Lees ook: Sparen: hoe moet ik beginnen?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›