IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen als een pro deel II: Strategische beleggingsverdeling

Mede door de lage spaarrente is de populariteit van beleggen in Nederland voor het derde jaar op rij gestegen. Volgens onderzoeksbureau Kantar TNS, is het aantal beleggende huishoudens in 2018 met 11% gestegen naar 1,54 miljoen. Daarom is er een nieuwe wekelijkse serie van Belegger.nl, beleggingslessen van Loege Schilder, mede-oprichter van Care IS vermogensbeheer.

Deze column is de tweede in een serie van vier waarin hij in gaat op het belang van een strategische beleggingsverdeling. 

Doel van de portefeuille-indeling 

Wanneer je gaat beleggen is het van belang dat je portefeuille genoeg rendement genereert om je beleggingsdoel te behalen tegen een acceptabel risico. In deel I van deze serie heeft Schilder vastgesteld dat het beleggingsdoel onder andere je beleggingshorizon en risicobereidheid bepaalt.

Een goede indeling van je beleggingsportefeuille zorgt ervoor dat je beleggingsdoelstelling wordt behaald zonder dat je daarbij bijvoorbeeld teveel risico neemt. 

Het beleggingsuniversum

Schilder legt uit: "Als uitgangspunt van een goede indeling starten professionele beleggers met het volledige beleggersuniversum. Deze aanpak bevordert een goede spreiding en voorkomt dat beleggingen onbewust worden uitgesloten.

Het totale beleggingsuniversum is ontzettend groot. Binnen dit universum wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties en grondstoffen. Dit onderscheid is handig omdat elke beleggingscategorie verschillende risico- en rendementseigenschappen heeft.

Aandelen hebben bijvoorbeeld een hoger verwacht rendement dan obligaties maar ook een hoger risico. Binnen beleggingscategorieën wordt vaak nog een verder onderscheid gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het onderscheid tussen staats- en bedrijfsobligaties. Op die manier houdt de beleggingspro overzicht bij het opbouwen van een portefeuille."

Marktverwachtingen

"Voor alle beleggingscategorieën die in aanmerking komen voor de portefeuille worden langetermijnverwachtingen geformuleerd. Dit zijn verwachtingen betreffende het verwachte rendement, risico en de samenhang met andere beleggingscategorieën.

Deze verwachtingen worden vervolgens gebruikt om een inschatting te kunnen maken van het verwachte rendement en risico van de portefeuille als geheel."

Strategische beleggingsallocatie

"Tijdens de laatste stap wordt gezocht naar de meest geschikte combinatie van beleggingscategorieën. Deze combinatie wordt de strategische beleggingsallocatie genoemd.

Het doel van de strategische beleggingsallocatie is te komen tot een portefeuillesamenstelling waardoor de kans op het behalen van de doelstelling maximaal is. Dat is een afweging tussen voldoende rendement, niet te veel risico en gebruikmaken van diversificatievoordelen. 

Deze allocatiebeslissing is misschien wel de belangrijkste beslissing die je maakt. Onderzoek toont aan dat de beweging van de markt als geheel een veel grotere invloed heeft op het portefeuillerendement dan de selectie van individuele aandelen. Met andere woorden: de keuze hoeveel je in aandelen belegt is belangrijker dan welke specifieke aandelen je kiest." 

Richtlijn voor herbalancering

"Daarnaast biedt deze indeling een richtlijn gedurende de beleggingsperiode. Door de jaren heen kan de verdeling tussen aandelen en obligaties veranderen als gevolg van rendementsverschillen. De strategische beleggingsallocatie maakt duidelijk wanneer het tijd is om de balans te herstellen door bijvoorbeeld aandelen te verkopen. De strategische beleggingsallocatie is dus zeer belangrijk en vormt de kern van je portefeuille-indeling. 

Wanneer je doelstelling en financiële situatie duidelijk zijn, is het belangrijk om een strategische beleggingsallocatie te maken. Dit zorgt ervoor dat je de juiste beslissingen neemt en biedt houvast gedurende je beleggingshorizon. De volgende stap is de manier waarop je invulling geeft aan de strategische beleggingsallocatie." Schilder gaat daar in deel III verder op in.

Lees ook: Beleggen als een pro deel I: Beleggingsdoelen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›