Eerder deze maand verlaagde kredietbeoordelaar Fitch de kredietrating voor de Verenigde Staten van AAA naar AA+. Welke impact heeft deze stap op je staatsobligaties?
De lagere kredietrating van Fitch kwam enigszins als een verrassing, gezien de Amerikaanse overheid niet lang geleden een akkoord bereikte over een verhoging van het schuldplafond. Bovendien lijken de economische vooruitzichten voor het land te verbeteren.
Toch vindt Fitch een lagere kredietwaardigheid op zijn plek, omdat het zich zorgen maakt over de toegenomen schuldenlast en het doorlopende conflict tussen Republikeinen en Democraten hierover. “Ieder jaar wordt op het laatste moment een oplossing gevonden [voor de schuldenproblematiek].” Fitch vreest dat het voor de VS alleen maar moeilijker wordt om schulden af te lossen in het licht van hogere rentes. Bovendien zal de vergrijzing leiden tot meer zorgkosten.
De Amerikaanse minister van Financiën was niet blij met het besluit van Fitch: “Het verandert niet wat Amerikanen, beleggers en de rest van de wereld al weten, namelijk dat Amerikaanse staatsobligaties nog steeds veilige en liquide beleggingen zijn. De Amerikaanse economie blijft fundamenteel sterk”, aldus Yellen.
'Non-event'
Aanvankelijk deden de beurzen een flinke stap terug na het nieuws, om vervolgens een groot deel van de verliezen weg te werken. Amerikaanse staatsobligaties waren zelfs in trek.
De laatste keer dat de VS een lagere kredietrating kreeg, door S&P in 2011, was een vergelijkbare ontwikkeling zichtbaar: beleggers sloegen staatsobligaties in, waardoor de rentes daalden. “De afwaardering door Fitch beschouwen we als een storm in een glas water”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.
“De neerwaartse bijstelling van de Amerikaanse kredietwaardigheid heeft weinig invloed voor beleggers die Amerikaans staatspapier willen komen. Het is een non-event”, zo stelde ook strateeg Peter Tchir van Academy Securities tegenover de Amerikaanse beleggingswebsite MarketWatch.
Volgens strateeg Guy LeBas van Janney Montgomery Scott komt het er vooral op neer dat fondsaanbieders met obligaties in de portefeuille hun prospectus moeten updaten. Maar aangezien obligaties met een rating van AAA en AA onder de regels van Basel in dezelfde risicocategorie vallen, zullen weinig institutionele beleggers gedwongen worden om de obligaties van hand te doen.
Weinig invloed
De drie grote kredietbeoordelaars hebben inmiddels allemaal de kredietrating verlaagd naar AA op de Amerikaanse economie. JPMorgan berekende dat iedere verlaging afzonderlijk een negatieve impact had van nog geen 3 basispunten. Daar liggen obligatiebeleggers niet wakker van.
Analisten zijn dus van mening dat de lagere rating weinig invloed heeft op de aandelen- en obligatiemarkten. Maar er is wel één belegging in het bijzonder die kan profiteren van de stap, namelijk goud. In 2011, toen S&P de kredietwaardigheid voor de VS verlaagde, stegen de goudprijzen. Kleine kanttekening: goud profiteerde toen wel van de lagere rentes. “Maar als ik één belegging moet noemen die mogelijk profiteert van de verlaging door Fitch, dan is het goud”, aldus handelaar Kevin Muir van beleggingswebsite Macro Tourist tegenover MarketWatch.
De goudprijzen koersten inderdaad hoger na bekendmaking van het nieuws. Sindsdien zakten de prijzen weer.