IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat betekent de schuldencrisis in de VS voor je beleggingen?

Beeld: iStock

Democraten en Republikeinen lijken het vooralsnog niet met elkaar eens te worden over een verhoging van het wettelijke schuldenplafond in de VS. Als de impasse blijft bestaan dreigt het land zijn schulden niet terug te kunnen betalen. Moet je je zorgen maken over je beleggingsportefeuille? 

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, waarschuwde afgelopen week dat als het schuldplafond niet wordt verhoogd er een scherpe economische terugval van de Amerikaanse economie zal plaatsvinden.

De Democraten en Republikeinen hebben tot begin juni om een oplossing te vinden en daarmee om een schuldencrisis te voorkomen.

Forse verliezen op de beurs

In 2011 leidde een soortgelijke situatie tot forse verliezen op de beurs. In maar liefst zes weken verloor de Dow Jones-index 15% van zijn waarde. Voor het eerst in de geschiedenis werd toen ook de kredietwaardigheid van Amerika verlaagd.

De grootste zorgen zijn nu welke betalingen het ministerie van Financiën al dan niet gaat doen. De VS zouden prioriteit kunnen geven aan rentebetalingen op obligaties boven alle andere uitgaven. Dit zou dan een impact hebben op uitkeringen en lonen van ambtenaren, die dan niet meer worden betaald. 

In 2011 werd uiteindelijk een akkoord gesloten. Er kwam een enorm bezuinigingsplan en het schuldenplafond werd verhoogd. Maar of dit onder het nieuwe leiderschap van president Joe Biden ook kan worden afgesproken, valt nog maar te bezien.

Nog weinig zorgen 

Wat moet je als belegger met deze onzekerheid? Strateeg Steve Sosnick van Interactive Brokers stelde tegenover de Amerikaanse zakenzender CNBC dat de obligatiemarkten ervan uitgaan dat de problemen snel worden opgelost. Bij kortlopende Amerikaanse obligaties ziet hij dat er wel wat onzekerheid is ingeprijsd. 

Ook de Cboe volatiliteitsindex, die inzicht geeft in de voorziene volatiliteit voor de komende dertig dagen, laat zien dat beleggers zich nog niet erg ongerust maken. “We hebben dit verhaal eerder gezien. De Democraten en Republikeinen gaan tot het uiterste, maar laten de boel niet volledig ontsporen”, aldus Sosnick. 

Sosnick denkt dat de meeste beleggers een afwachtende houding aan zullen nemen, totdat de toon dreigender wordt en de deadline begin juni in zicht komt. 

Kijk naar defensieve namen

De strateeg van Interactive Brokers adviseert vooral geen overhaaste beslissingen te nemen. “Maar het is goed om alert te blijven en om te overwegen wat defensieve namen aan je portefeuille toe te voegen. Blijf bij solide bedrijven met duidelijke en stabiele winststromen."

Matthew McKay, partner bij Briaud Financial Advisors, stelde dat bij de vorige impasse over het Amerikaanse schuldenplafond de aandelenmarkten vrijwel de gehele problematiek negeerden tot ongeveer twee weken voor de deadline. 

“In de komende weken zal de aandacht van de aandelenmarkten gaan verschuiven naar nieuws over de gesprekken over het schuldenplafond. Als er dan geen overeenkomst komt, dan vergroot dat de kans op verliezen op de beurs”, concludeerde McKay.

Lees ook: Dollar onder druk? Vergeet deze belegging dan niet

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Het gevaar van te weinig spreiding

Je hebt vast gehoord dat spreiden cruciaal is voor een gezonde aandelenp... Lees verder ›