IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dollar onder druk? Vergeet deze belegging dan niet

De dollar staat onder druk. Als de zwakte van de munt aanhoudt, dan zien analisten van Citigroup kansen liggen in een belegging die de laatste tijd niet meer zo vaak wordt genoemd: zilver.

De aandelenmarkten zijn sterk aan het nieuwe jaar begonnen. De AEX-index is tot nu toe met ruim 9% opgelopen. Toch zien analisten genoeg redenen om terughoudend te blijven, vooral nu een groot deel van de bedrijven nog met cijfers moet komen. Er zijn steeds meer zorgen dat een recessie onvermijdelijk zal zijn, mede door het snelle tempo waarin centrale banken de rentes verhogen. 

“Alle seinen staan op rood”, zo stellen analisten van Credit Suisse, wijzend op de hoge risico’s op een recessie. Zij zijn dan ook terughoudend over aandelen, net als hun collega's van JPMorgan, die denken dat een milde recessie al een terugval van meer dan 15% op de aandelenmarkten kan betekenen. 

Dollarzwakte...

In dit licht zijn de bewegingen in de dollar ook interessant. De greenback begon het jaar sterk, maar die rally is in de afgelopen weken tot een einde gekomen.

De recente dollarzwakte heeft volgens analisten vooral te maken met de verwachting dat de Federal Reserve binnenkort stopt met het verhogen van de rentes. Als de Amerikaanse rente niet meer stijgt, wordt het minder aantrekkelijk om vermogen in dollars aan te houden.

... geeft zilver glans

Als de dollarzwakte daadwerkelijk aanhoudt, dan zien analisten van Citigroup kansen liggen in een belegging die de laatste tijd niet meer zo vaak wordt genoemd: zilver. 

“De prijs van zilver steeg in korte tijd al met 20%, maar we denken dat er in de komende maanden nog eens minstens 10% bovenop kan tot $30 per ounce”, aldus analisten van Citigroup. In het beste scenario stijgt de zilverprijs zelfs tot $34 in de komende zes tot twaalf maanden. 

De analisten zien veel fundamentele aanjagers voor de grondstof, waaronder een verdere daling van de dollar en rentes, naast toegenomen interesse in edelmetalen in het algemeen onder beleggers.

De trends voor edelmetalen, vooral voor zilver, zijn volgens de analisten “bijna perfect”. Het fundamentele plaatje is vergelijkbaar met het beeld in de tweede helft van 2007 en begin 2008. Toen presteerden de westerse economieën ook zwak, terwijl opkomende markten floreerden. “Zo’n situatie heeft in de afgelopen decennia geleid tot een enorme stierenmarkt voor zilver”, aldus Citigroup. 

De bank ziet de speculatieve posities in zilver, bijvoorbeeld via futures of ETF’s, aantrekken tot een totale waarde van $7 miljard, maar daarmee is nog lang niet het niveau van eerdere stierenmarkten bereikt. Toen bedroeg de totale waarde van speculatieve posities soms wel $12 tot 26 miljard. 

“Zilver-ETFs laten een sterke negatieve correlatie zien met de Amerikaanse reële rentes, dus een significante daling van de rentes kan een flinke stijging van zilver-ETF's betekenen in 2023.”

Kleine markt

Bovendien merkten de analisten op dat de zilvermarkt erg klein in omvang is. Dit betekent dat een kleine instroom van geld uit andere sectoren in de zilvermarkt een gigantische stijging van de prijs kan veroorzaken.

Dit gebeurde al eens in juli 2020, toen de zilverprijs in drie weken steeg van $19 naar $29 per troy ounce. Tussen augustus 2010 en april 2011 schoot de prijs zelfs omhoog van $18 naar $48. “De opwaartse potentie voor zilver is kortom groot”, aldus analisten van Citigroup. 

Lees ook: Biedt zilver een goede bescherming tegen inflatie?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

De huizenprijzen trekken weer aan: met deze 6 tips kun je besparen

De Nederlandse huizenmarkt is al een tijdje voor veel mensen een gevoeli... Lees verder ›