IEXGeld

Dossiers

Profiel

Daling huizenprijzen zet door, vooral bij appartementen

Beeld: iStock

De daling van de huizenprijzen zet door. In december werd voor een gemiddelde koopwoning 2,3% minder neergeteld dan de maand ervoor. De grootste daling is te zien bij appartementen.

Voor een gemiddeld koophuis werd vorige maand €401.436 neergeteld, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Dat is 2,7% meer dan een jaar eerder, maar 2,3% minder dan in november.

Sinds het hoogtepunt in de huizenmarkt in augustus, is de prijs van een gemiddelde koopwoning met bijna €45.000 gedaald.

Wel meer woningen verkocht

Er werden wel meer woningen verkocht. Het Kadaster registreerde in december 21.336 woningtransacties: bijna 4% meer dan een jaar eerder. Over heel 2022 is wel sprake van een daling, van bijna 15% op jaarbasis.

Dit doen de huizenprijzen in jouw provincie

Het CBS publiceerde ook cijfers over het vierde kwartaal van 2022. Hieruit blijkt dat de prijzen van bestaande koopwoningen in alle provincies zijn gedaald ten opzichte van het derde kwartaal. De laatste keer dat dat gebeurde was tien jaar geleden.

De prijsdaling was het grootst in Utrecht (-3,9%), Flevoland (-3,2%) en Noord-Holland (-3,2%), en het kleinst in de zuidelijke provincies Limburg (-1,2%), Noord-Brabant (-1,5%) en Zeeland (-1,7%)

Het aantal woningtransacties zat in tien van de twaalf provincies in de lift. Vooral in Groningen (+10,9%) en Gelderland (+5,8%) hadden makelaars het druk. Alleen in Flevoland en Utrecht daalden de verkopen, met respectievelijk 5,5% en 1%.

Ook de vier grootste steden ontspringen de dans niet

Ook in de vier grootste steden van ons land daalden de huizenprijzen. Utrecht spande de kroon, met een prijsdaling van 6,3% ten opzichte van het derde kwartaal. Op korte afstand volgt Amsterdam (-5,7%). Ook in Den Haag zakten de huizenprijzen forser dan gemiddeld. Alleen in Rotterdam viel de prijsdaling met 1,7% nog relatief mee.

Check ook: Fors besparen op je hypotheek? 5 tips

Het aantal woningtransacties laat hier een gemengd beeld zien. In Den Haag (+6,5%) en Amsterdam (+1,9%) werden meer woningen verkocht dan het kwartaal ervoor, maar in Utrecht en Rotterdam was sprake van een daling.

Grootste prijsdaling bij appartementen, kleinste bij vrijstaande woningen

De prijsdaling was in alle woningtypen zichtbaar. De prijzen van appartementen daalden met 3,8% het sterkst, terwijl die van vrijstaande woningen het kleinst was (1,8%).

  • Vrijstaande woningen: -1,8%
  • Hoekwoningen: -2,4%
  • Twee-onder-een-kapwoningen: -2,4%
  • Tussenwoningen: -2,4%
  • Appartementen: -3,8%.

... maar wel veel meer appartementen verkocht

Kijken we naar de woningverkopen, dan zien we een gemengd beeld. Er werden meer appartementen en vrijstaande huizen verkocht dan in het derde kwartaal. Vooral appartementen gingen als warme broodjes over de toonbank.

Maar bij de overige woningtypen daalde het aantal transacties.

  • Vrijstaande woningen: +0,7%
  • Hoekwoningen: -2,4%
  • Twee-onder-een-kapwoningen: -2,3%
  • Tussenwoningen: -1,9%
  • Appartementen: +10,7%.

Lees ook: Verhuizen? Je hypotheek meenemen kan voordelig uitpakken 

Lees ook:

3 signalen die wijzen op terugkeer gekte huizenmarkt

De huizenprijzen zijn scherp opgelopen en volgens banken zit er nog meer... Lees verder ›