IEXGeld

Dossiers

Profiel

Daling huizenprijzen zet door, vooral bij appartementen

Beeld: iStock

De daling van de huizenprijzen zet door. In december werd voor een gemiddelde koopwoning 2,3% minder neergeteld dan de maand ervoor. De grootste daling is te zien bij appartementen.

Voor een gemiddeld koophuis werd vorige maand €401.436 neergeteld, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Dat is 2,7% meer dan een jaar eerder, maar 2,3% minder dan in november.

Sinds het hoogtepunt in de huizenmarkt in augustus, is de prijs van een gemiddelde koopwoning met bijna €45.000 gedaald.

Wel meer woningen verkocht

Er werden wel meer woningen verkocht. Het Kadaster registreerde in december 21.336 woningtransacties: bijna 4% meer dan een jaar eerder. Over heel 2022 is wel sprake van een daling, van bijna 15% op jaarbasis.

Dit doen de huizenprijzen in jouw provincie

Het CBS publiceerde ook cijfers over het vierde kwartaal van 2022. Hieruit blijkt dat de prijzen van bestaande koopwoningen in alle provincies zijn gedaald ten opzichte van het derde kwartaal. De laatste keer dat dat gebeurde was tien jaar geleden.

De prijsdaling was het grootst in Utrecht (-3,9%), Flevoland (-3,2%) en Noord-Holland (-3,2%), en het kleinst in de zuidelijke provincies Limburg (-1,2%), Noord-Brabant (-1,5%) en Zeeland (-1,7%)

Het aantal woningtransacties zat in tien van de twaalf provincies in de lift. Vooral in Groningen (+10,9%) en Gelderland (+5,8%) hadden makelaars het druk. Alleen in Flevoland en Utrecht daalden de verkopen, met respectievelijk 5,5% en 1%.

Ook de vier grootste steden ontspringen de dans niet

Ook in de vier grootste steden van ons land daalden de huizenprijzen. Utrecht spande de kroon, met een prijsdaling van 6,3% ten opzichte van het derde kwartaal. Op korte afstand volgt Amsterdam (-5,7%). Ook in Den Haag zakten de huizenprijzen forser dan gemiddeld. Alleen in Rotterdam viel de prijsdaling met 1,7% nog relatief mee.

Check ook: Fors besparen op je hypotheek? 5 tips

Het aantal woningtransacties laat hier een gemengd beeld zien. In Den Haag (+6,5%) en Amsterdam (+1,9%) werden meer woningen verkocht dan het kwartaal ervoor, maar in Utrecht en Rotterdam was sprake van een daling.

Grootste prijsdaling bij appartementen, kleinste bij vrijstaande woningen

De prijsdaling was in alle woningtypen zichtbaar. De prijzen van appartementen daalden met 3,8% het sterkst, terwijl die van vrijstaande woningen het kleinst was (1,8%).

 • Vrijstaande woningen: -1,8%
 • Hoekwoningen: -2,4%
 • Twee-onder-een-kapwoningen: -2,4%
 • Tussenwoningen: -2,4%
 • Appartementen: -3,8%.

... maar wel veel meer appartementen verkocht

Kijken we naar de woningverkopen, dan zien we een gemengd beeld. Er werden meer appartementen en vrijstaande huizen verkocht dan in het derde kwartaal. Vooral appartementen gingen als warme broodjes over de toonbank.

Maar bij de overige woningtypen daalde het aantal transacties.

 • Vrijstaande woningen: +0,7%
 • Hoekwoningen: -2,4%
 • Twee-onder-een-kapwoningen: -2,3%
 • Tussenwoningen: -1,9%
 • Appartementen: +10,7%.

Lees ook: Verhuizen? Je hypotheek meenemen kan voordelig uitpakken 

Reacties

3 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. Therese Poulain 10 februari 2023 16:10 0
  De financiële onderneming is gespecialiseerd in alle gebieden van kredietverlening.
  Wij bieden u aanbiedingen die aangepast zijn aan al uw financieringsbehoeften met een persoonlijke lening en investeren in uw grote projecten.
  Dit is voorbehouden aan bedrijven en serieuze mensen die op zoek zijn naar een lening om hun projecten te financieren.
  Wij bieden leningen aan particulieren: consumentenleningen, woningleningen, kredietaankopen, schuldaankopen om alle schulden te consolideren in één enkele lening, schoolleningen voor studenten, autoleningen.
  Wij begeleiden de financiering van uw projecten, zoals de bouw van uw huis, kantoren, uw bedrijf of een project waarvoor externe financiering nodig is. Neem voor meer informatie over het aanbod contact met ons op: E-mail: poulaintherese4@gmail.com
 2. Jex 26 juni 2023 21:56 0
  quote:

  Hexus schreef op 12 februari 2023 16:10:


  Als een frequente soloreiziger www.oozo.nl/nieuws/amsterdam/3483929/... heb ik de kans om naar vele prachtige plaatsen over de hele wereld te reizen. Wat me opvalt, is dat ondanks veranderingen in de economie en inflatie, ik geen aanzienlijke stijging in de huurprijzen voor accommodatie heb waargenomen. Het is verrassend dat ik nog steeds betaalbare opties kan vinden, zelfs in populaire toeristische gebieden. Ik denk dat het belangrijk is om te benadrukken hoe waardevol een beetje onderzoek kan zijn bij het plannen van reizen. Het helpt echt om de beste deals te vinden!

  Het is geweldig om te horen dat je nog steeds betaalbare accommodatie kunt vinden tijdens je solo-reizen, ondanks de economische veranderingen. Goed onderzoek is inderdaad cruciaal bij het plannen van reizen en kan een enorm verschil maken in het vinden van de beste deals.
 3. Jex 26 juni 2023 21:59 0
  quote:

  Therese Poulain schreef op 10 februari 2023 16:10:


  De financiële onderneming is gespecialiseerd in alle gebieden van kredietverlening.
  Wij bieden u aanbiedingen die aangepast zijn aan al uw financieringsbehoeften met een persoonlijke lening en investeren in uw grote projecten.

  Uw diensten klinken zeer uitgebreid en nuttig! Het lijkt erop dat uw bedrijf een oplossing biedt voor vele soorten financieringsbehoeften. Bedankt voor de informatie, ik houd uw contactgegevens in gedachten.

3 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

De huizenprijzen trekken weer aan: met deze 6 tips kun je besparen

De Nederlandse huizenmarkt is al een tijdje voor veel mensen een gevoeli... Lees verder ›