IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zetten Shell en andere energiereuzen hun zegetocht in 2023 voort?

Er is één sector die tot nu toe een uitstekend beursjaar doormaakt: de energiesector. Liggen de kaarten er in 2023 ook zo goed bij?

De aandelenmarkten staan dit jaar flink onder druk vanwege de hoge inflatie en de forse renteverhogingen van centrale banken die daarop volgden. Maar er is één sector in het bijzonder die in het afgelopen jaar juist extreem goed presteerde, namelijk de energiesector. Zijn de hoogvliegers uit 2022 ook volgend jaar nog een goede belegging? 

Analisten van Citigroup denken van wel, al hoeven beleggers volgens hen niet de extreme koerswinsten te verwachten als in 2022. 

“We verwachten dat de rotatie naar energieaandelen aanhoudt, hoewel veel Amerikaanse namen die we volgen al tot recordhoogtes zijn gestegen”, schreven analisten van Citi in een rapport, dat door de Amerikaanse zakenwebsite MarketWatch werd ingezien. “Het verleden heeft aangetoond dat energieaandelen vaak goed presteren in tijden van een winstrecessie en dat is ook onze verwachting voor 2023.”

Forse duikeling van de olieprijs

De discussie over energieaandelen is weer actueel, nadat de olieprijzen afgelopen week een flinke duikeling maakten en even onder de $75 per vat doken: de laagste koers sinds januari.

Dit gebeurde nadat er geruchten opdoken dat oliekartel OPEC van plan is de olieproductie op te voeren. Saoedi-Arabië ontkent dat er dergelijke plannen zijn, waardoor de olieprijs daarna weer wat herstelde tot iets boven de $81.

Door de terugval in de olieprijs, daalde de toonaangevende SPDR Energy Select Sector ETF tot het laagste niveau in vier maanden. Maar sinds januari is nog altijd sprake van een rendement van meer dan 60%.

In de afgelopen maanden heeft de olieprijs moeite om nieuwe toppen te bereiken, nadat er in de zomer van dit jaar nog een olieprijs van 109 dollar per vat op de borden stond. Maar Citi zegt verder te kijken dan het technische beeld voor de oliemarkt.

Olievraag blijft hoog

Hoewel de sterkste prijsstijging van grondstoffen grotendeels achter ons ligt, blijft Citi enthousiast over het zwarte goud, onder meer vanwege de verwachting dat de olievoorraden in de lente van 2023 weer zullen oplopen.

Lees ook: Energierekening explodeert: dit zijn de 10 grootste energievreters thuis

De vooruitzichten voor gas zijn onzeker, maar Citi verwacht dat de gascrisis in Europa zal meevallen omdat  veel landen buiten de regio te hulp kunnen schieten. 

Hoewel Citi stelt dat energieaandelen sterk presteren tijdens een recessie, zijn de hoogste koerswinsten wel vaak in het eerste jaar van de marktrotatie. Maar de analisten stellen dat de outperformance vaak aanhoudt tot de economische cyclus weer keert.

BP, Repsol en ConocoPhillips

De bank verhoogde recent nog de koersdoelen voor diverse energieaandelen en zette het aandeel BP op de kooplijst. Behalve over BP, is Citi ook te spreken over het Spaanse Repsol en het Amerikaanse ConocoPhillips.

Citi noemt de waardering van BP aantrekkelijk ten opzichte van sectorgenoten, terwijl de oliereus een beperktere blootstelling heeft aan de chemiesector, die het in 2023 moeilijk gaat krijgen. Ook haalt BP zijn inkomsten uit meerdere bronnen. 

Verder kan het in Amsterdam genoteerde Shell op enthousiasme van Citi rekenen. Het koersdoel werd met 9% verhoogd.

Kanttekeningen

Toch plaatst Citi ook kanttekeningen bij de energiesector. Hoewel energieaandelen volgend jaar vermoedelijk goed blijven presteren, zullen de koerswinsten naar verwachting wel wat geringer worden na de forse rally in 2022.

Het advies aan beleggers luidt vooral: word niet hebberig en houd energieaandelen niet te lang in de portefeuille. “Zodra de vraag naar olie echt inzakt, dan zal de energiesector hard geraakt worden.”

Check ook: 5 tips van JP Morgan om de storm op de beurzen te doorstaan

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Het gevaar van te weinig spreiding

Je hebt vast gehoord dat spreiden cruciaal is voor een gezonde aandelenp... Lees verder ›