IEXGeld

Dossiers

Profiel

Bieden op een failliete boedel: zó werkt dat

Bij een faillissement kan een bedrijf de boedel te koop zetten om hopelijk zoveel mogelijk schuldeisers met de opbrengst te kunnen betalen. Ook jij kunt meebieden op bezittingen van een onderneming, vaak tegen een lage prijs. Hoe gaat dat in zijn werk? 

Als particulier ben je waarschijnlijk niet geïnteresseerd in een grote saladette, koelwerkbank of spoeltafel van een failliet restaurant, maar wie bekend is met veilingsites weet dat er vaak nog veel meer wordt geveild. Barkrukken, dozen wijn, elektrische fietsen, schilderijen, muziekinstallaties en hele dj-sets. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken. En dus loont het zeker om eens een kijkje te nemen op veilingsites. 

Waar te beginnen?

Een van de bekendste en grootste veilinghuizen in Europa is BVA Auctions. Je vindt hier niet alleen producten van failliete bedrijven, maar ook van goedlopende ondernemingen die bijvoorbeeld retourgoederen aanbieden. 

Op de website van BVA moet je een account aanmaken om een bod te doen. Heb je dit gedaan, dan kun je per categorie op zoek gaan naar kavels die je aanspreken, op een vergelijkbare manier zoals je dit zou doen bij bijvoorbeeld Bol.com of Coolblue. 

Heb je iets gevonden, dan kun je een bod doen. Op de pagina van het betreffende product vind je de biedgeschiedenis. Hier kun je al een beetje zien of er al veel interesse is in een bepaald product

Lees ook: Zo bespaar je fors op de aankoop van een keuken, auto of bed

Ook vind je op de pagina de bezorgopties en eventuele ophaaldagen. Vaak worden er ook kijkdagen georganiseerd. Je kunt dan de gekavelde goederen op locatie bekijken en dat is wel fijn, aangezien producten vaak gebruikt zijn.

Door op 'Bod controleren' te klikken, kun je een bod uitbrengen. Dit bod moet vaak minimaal €5 tot €10 meer zijn dan het laatste bod dat werd gedaan.

Waar moet je op letten?

Let bij het bieden op producten goed op de kosten. Zo heb je altijd veilingkosten, die vooraf zijn bepaald door het veilinghuis.

Daarnaast zijn er soms administratiekosten, die flink kunnen oplopen. Zo kun je bijvoorbeeld €250 op een auto bieden, maar betaal je uiteindelijk €450 inclusief bijkomende kosten. 

Het bod is bovendien altijd bindend, dus als je het hoogste bod hebt, ga je ook een betaalverplichting aan.

Dat betekent overigens niet dat je gekochte kavels nooit kunt retourneren. In veel gevallen kun je het product binnen een bedenktijd van veertien dagen terugsturen, maar bij een faillissement geldt dit herroepingsrecht niet. 

Controleer ook of de verkoper een recht van gunning heeft. Dit zie je bij een productpagina naast 'Huidige bod'. Dit geeft de verkoper het recht om na afloop van de veiling te bepalen of hij jou de kavel gunt. Het kan dus zijn dat hij bepaalt dat de kavel niet naar de hoogste bieder gaat. 

Schaf je een auto aan, let dan nog op deze extra punten.

En meer heb je eigenlijk niet nodig om te bieden op een kavel.

Lees ook: Je spullen veilen? Vier tips van een taxateur

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›