IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo reageerden Nederlandse beleggers op de turbulentie op de beurs

Er zullen dit jaar ongetwijfeld veel beleggers zijn die de waarde van hun aandelen flink zagen kelderen. Alleen al de AEX verloor circa 17% en dan hebben we het nog niet eens gehad over individuele aandelen als ASML, Besi en ASMI die ruim 40% inleverden. Alleen KPN en Shell vonden de weg omhoog. Hoe gingen Nederlandse beleggers om met de turbulentie op de beurs?

Uit onderzoek van eToro blijkt dat bijna alle ondervraagde beleggers in Nederland hun aandelen vasthielden of zelfs op de dip bijkochten. Slechts 6% bouwde posities af in het afgelopen kwartaal, 70% behield de posities en 24% kocht de dip.

Een vergelijkbaar beeld is te zien bij beleggers wereldwijd, aldus eToro, die het onderzoek onder 10.000 particuliere beleggers uitvoerde. 

Beleggers herschikken hun portefeuilles

Wel ziet eToro dat beleggers in Nederland hun portefeuilles herschikken. Zo vergroten zij hun blootstelling aan cryptocurrencies (16%), grondstoffen (12%), Nederlandse aandelen (11%) en buitenlandse aandelen (10%).

Verder ziet eToro op korte termijn een toename in de interesse voor technologie, energie, vastgoed en financiële diensten. Op langere termijn zien beleggers kansen in schone technologie, cybersecurity en vergrijzing. 

Check ook: Wat doet de beurs tijdens een recessie?

“Ondanks een spervuur aan tegenvallers op de wereldwijde financiële markten kijken Nederlandse particuliere beleggers voorbij de kortetermijnvolatiliteit en zien zij in deze koersdalingen kansen om hun portefeuilles voor de lange termijn te versterken”, ziet analist Jean-Paul van Oudheusden van eToro in Nederland.

Gespreide portefeuilles

“Veel particuliere beleggers ervaren zo’n terugval op de markten voor het eerst. Risico inschatten, emoties beheersen en de focus houden op langetermijndoelen zijn dingen waar zelfs de meest ervaren beleggers mee worstelen. Het onderzoek laat zien dat particuliere beleggers veerkrachtig zijn, hun doel voor ogen houden en dat ze gespreide portefeuilles opbouwen om de huidige storm te doorstaan”, aldus Van Oudheusden.

“Omdat bullmarkten uiteindelijk zijn gebouwd op bearmarkten en bijna vier keer langer duren, doen beleggers er goed aan om vast te houden aan de ingezette koers.”

Vertrouwen flink gedaald

Het vertrouwen in de eigen beleggingen is volgens eToro wel flink gedaald. 64% van de particuliere beleggers geeft aan vertrouwen te hebben in zijn portefeuille, terwijl dit percentage in het eerste kwartaal van dit jaar nog 89% was en in het vierde kwartaal van 2021 zelfs 92%. 

Lees ook: Saaie aandelen in onzekere beurstijden: welke moet je hebben?

Als grootste risico voor hun portefeuille in de komende drie maanden, zien beleggers de hoge inflatie. Ook internationale conflicten, de stand van de wereldeconomie en stijgende rentes zijn een bron van zorg.

Ondanks de onzekerheden geeft 63% van de ondervraagden aan hetzelfde bedrag te blijven beleggen in de komende drie maanden.

Energie en vastgoed op watchlist

“Hoewel energie en vastgoed twee van de kleinere sectoren zijn in Nederland, hebben ze historisch gezien goed gefunctioneerd als inflatiehedge, en blijven ze bovenaan de watchlist van particuliere beleggers staan. Ervaren of onervaren, particuliere beleggers zijn meer gaan inleggen op verschillende defensieve sectoren en lijken niet van plan een stap terug te doen,” concludeert Van Oudheusden.

Lees ook: Hoezo beursdip? Deze Nederlandse aandelen staan dit jaar royaal in de plus

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.