IEXGeld

Dossiers

Profiel

Saaie aandelen in onzekere beurstijden: welke moet je hebben?

Het zijn onrustige tijden op de beurs. In de afgelopen dagen gingen de aandelenmarkten fors omlaag, waarbij vooral snelgroeiende techbedrijven het moesten ontgelden. Wat moet je als belegger doen als je wat geld langs de zijlijn hebt staan? Vermogensbeheerder Capital Group geeft de voorkeur aan saaie aandelen. 

Er heerst nog altijd veel onzekerheid op de financiële markten. Wat gebeurt er met de inflatie, hoe snel en hoe hard zullen centrale banken op de rem trappen en welke gevolgen heeft dit voor de economische groei?

Is de Fed te laat?

De angst voor een beleidsfout door de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, is groot. De Fed heeft de gevaren van de hoge inflatie te laat erkend en gaat mogelijk te snel de rentes verhogen, zo wordt gevreesd. 

Wat moet je als aandelenbelegger in zo’n situatie doen, als je toch belegd wil blijven? Volgens Capital Group zijn beleggers vooral op zoek naar bedrijven met de potentie om solide kasstromen te genereren en om te blijven groeien, ongeacht de richting van de economische cyclus of de macro-economische ontwikkelingen.

Spoorwegmaatschappijen

De vermogensbeheerder wijst onder meer op Noord-Amerikaanse spoorwegmaatschappijen die profiteren van de hausse op de grondstoffenmarkt.

Capital Group ziet een stijgende vraag naar grondstoffen als nikkel, koper en ijzererts en energie, onder meer door de stijgende populariteit van elektrische auto’s en de overgang naar schone energie. ”Het spoor is de meest kosteneffectieve manier om zware materialen te vervoeren. De spoorwegen hebben daarnaast een zeker prijszettingsvermogen, wat belangrijk is in het huidige inflatoire klimaat”, aldus Capital Group.

Spoorwegmaatschappijen kunnen hun prijzen afstemmen op de kosten van grondstoffen. “De inkomsten stijgen dus naarmate de grondstoffenprijzen stijgen.”

De stijgende brandstofkosten zijn in dit opzicht ook gunstig, volgens de vermogensbeheerder, aangezien het prijsvoordeel van het spoorvervoer in vergelijking met het wegvervoer in jaren niet meer zo groot is geweest.  

Superbelegger Warren Buffett is al jaren enthousiast over de spoorwegsector. Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van Buffett, deed in 2009 met de Amerikaanse spoorwegmaatschappij Burlington Northern Santa Fe nog haar grootste overname ooit.

De drie grootste Amerikaanse beursgenoteerde spoorwegbedrijven van nu zijn Union Pacific, CSX Corporation en Norfolk Southern. De meeste analisten die deze aandelen volgen zijn erg te spreken over de bedrijven en hanteren koopadviezen.

Industriële bedrijven die steentje bijdragen

Het zijn niet alleen nutsbedrijven en elektrische autobouwers die werken aan een groenere toekomst. Ook diverse industriële bedrijven die machines, chemicaliën en andere bouwmaterialen maken, dragen bij aan een betere energie-efficiëntie, aldus Capital Group. “Ondanks dat ze soms worden gezien als een deel van het probleem en niet als de oplossing.”

De vermogensbeheerder wijst onder meer op bedrijven als Carrier en Daikin. Deze bedrijven ontwikkelen airconditionings- en verwarmingssystemen die minder broeikasgassen uitstoten. “De strengere regelgeving in Europa en elders in de wereld die de vervanging van oudere systemen door energie-efficiëntere producten voorschrijft, kan op lange termijn kansen bieden voor beide bedrijven”, aldus de vermogensbeheerder.

De strengere regelgeving voor koolstofemissies en infrastructuuruitgaven in grote economieën kunnen volgens Capital Group bovendien een ruggensteun vormen voor Sika, een Zwitserse producent van speciale chemicaliën.

“Zijn cementadditieven verminderen de koolstofuitstoot en verhogen de duurzaamheid van de sector. Het groeipotentieel is behoorlijk overtuigend naarmate de emissienormen overal strenger worden.”

Volgens data van The Wall Street Journal hanteren de meeste analisten een Houden-advies op Carrier en Daikin. Over Sika zijn marktvorsers meer te spreken. De meeste analisten hebben een koopadvies op het aandeel. 

Amerikaanse budgetwinkels 

Tot slot ziet Capital Group kansen in Amerikaanse budgetwinkels. “Wanneer de economische omstandigheden moeilijk worden, worden consumenten voorzichtiger met hun uitgaven. Veel shoppers verplaatsen hun uitgaven naar discountwinkels die kleding, verzorgingsartikelen en huishoudelijke producten aanbieden tegen relatief lage prijzen, maar ook met een aantal producten van hogere kwaliteit in de rekken tegen spotprijzen.”

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Fors herstel Chinese techaandelen: tijd om in te stappen?

Beleggers durven weer vaker naar Chinese aandelen te kijken. Is dat vers... Lees verder ›