IEXGeld

Dossiers

Profiel

Bedrijfsobligaties inslaan? ‘Nu geen goed idee’

Bedrijfsobligaties worden vaak gezien als onderdeel van een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille. Zo zijn de couponuitkeringen een bron van inkomsten, terwijl de verschillende risicoprofielen zorgen voor extra spreiding in je portefeuille. Toch zien experts weinig reden om enthousiast te worden over bedrijfsobligaties. 

Fondsbeheerder Ken Orchard van T. Rowe Price noemt enkele redenen waarom hij is gestart met het afbouwen van zijn posities in bedrijfsobligaties. 

Inflatiedruk 

Een van de voornaamste redenen is de toegenomen inflatiedruk. “De centrale banken beginnen in te zien dat inflatie werkelijk een groot probleem is en dat hun huidige beleid de zaken alleen maar verergert”, aldus Orchard.

Hij vreest dat centrale banken zullen besluiten dat ze de duimschroeven op korte termijn nog verder moeten aandraaien om te voorkomen dat ze in een later stadium doorschieten met hun verkrappingsbeleid. Als het tempo van de renteverhogingen te hoog ligt, kan de groei sneller vertragen dan verwacht.

De stijgende rente kan vooral voor bedrijfsobligaties met hoge rentepercentages problemen opleveren. De kans groeit immers dat bedrijven hun schulden niet meer kunnen terugbetalen, al helemaal als overheden hun financiële hulp gaan afbouwen. De liquiditeitsrisico’s zijn dus groot, zo waarschuwde de Europese toezichthouder ESMA al afgelopen week. 

Meer risico’s

“Een stijgende rente kan cash aantrekkelijker maken in vergelijking met andere beleggingsklassen, terwijl een vertragende groei bedrijven ertoe kan aanzetten om hun leverage te vergroten via overnames, hogere dividenden en de inkoop van eigen aandelen”, aldus fondsbeheerder Sarang Kulkarni van Vanguard.

Kortom: bedrijven willen meer risico’s nemen nu de rente nog laag is. “In dit klimaat zijn kansen op de obligatiemarkten eerder incidenteel dan breed van aard.”

Orchard wijst verder nog op de spreads die naar historische maatstaven erg smal zijn. “Te smal.” Een smalle spread betekent dat de verschillen in kwaliteit tussen bedrijven nauwelijks worden gereflecteerd in de waardering van obligaties: het renteverschil tussen obligaties van hoge en minder hoge kwaliteit is dus relatief gering.

Dit is volgens Orchard niet erg als er sprake is van een zeer soepel beleidsklimaat of een sterke, stabiele economische groei. Maar aan dat soepele beleid van centrale banken lijkt dus een einde te komen, terwijl er momenteel geenszins sprake is van een sterke groei.

Check ook: Zo worden obligaties beoordeeld: dit betekenen de verschillende ratings

“Centrale banken verhogen de rente omdat de inflatie hoog is, niet omdat de groei sterk is. De spreads zullen moeten verbreden om het grotere risico van het volgende economische en beleidsklimaat op te vangen.”

Verder zijn de acties van centrale banken volgens de fondsbeheerder moeilijk te voorspellen en die onzekerheid blijft boven de obligatiemarkt hangen. “We weten gewoon niet wat centrale banken zullen doen.” 

Beeld op lange termijn positiever

Toch is Orchard voor langere termijn niet per definitie negatief over de obligatiemarkt. Hij verwacht niet dat er een recessie zal ontstaan, nadat centrale banken de geldkraan dichtdraaien. “Dus een verkoopgolf van obligaties zal waarschijnlijk van relatief korte duur zijn.”

Ook fondsbeheerder Sarang Kulkarni van Vanguard verwacht dat de hogere inflatie en een normalisering van het beleid van centrale banken beleggers op korte termijn kunnen afschrikken. Maar de situatie creëert ook kansen. “Mits obligatiebeleggers gefocust en geduldig blijven”, aldus Kulkarni. 

Volgens Kulkarni is het vooral belangrijk om te kijken hoe elke economie reageert wanneer de steun vanuit centrale banken wegvalt.

Voldoende diversifiëren en geduld is het devies

Het is daarom van belang er een gedisciplineerde benadering op na te houden bij het beleggen in obligaties, zo stelt Kulkarni. “Oftewel voldoende diversifiëren, geduld opbrengen om aantrekkelijke kansen af te wachten en focussen op de effectenselectie.” 

Lees ook: Zo bouw je een obligatieportefeuille op

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›