Dat de premie voor de autoverzekering afhangt van onder meer het merk en het bouwjaar van de auto, de leeftijd en de woonplaats van de bestuurder, is wel bekend. Maar er zijn nog veel meer dingen die van invloed zijn op de hoogte van je premie, misschien zonder dat je dat doorhebt.
Daar wijst verzekeringsexpert Menno Dijcks op in een blog op Independer. Hij geeft een overzicht van zes in eerste instantie niet direct voor de hand liggende zaken die de premie voor je autoverzekering laten stijgen.
1. Bijzondere kleur
"Blik- en lakschade aan auto’s die zijn overgespoten in een bijzondere kleur, zoals parelmoer of mat-zwart, is duurder om te repareren dan bij 'gewone' blauwe, zwarte, of rode metallic auto’s. Daarom kan het verstandig zijn dit soort bijzondere kleuren bij te verzekeren. Dat betekent wel een hogere premie. Standaardkleuren hebben niet direct invloed op de premie. Wie een gele auto laat overspuiten naar gewoon zwart, betaalt dus niet per se meer."
2. Gas inbouwen
Als je veel kilometers rijdt, kan het rendabel zijn om een LPG-installatie in de auto te laten bouwen. Een liter LPG kost minder dan een euro, ruim de helft goedkoper dan benzine.
Wel is de wegenbelasting hoger voor auto’s die op gas rijden. En omdat een ingebouwde gastank een auto meer waard maakt, is de verzekeraar meer geld kwijt als de auto gestolen wordt of total loss raakt. Dat werkt door in de premie.
3. Chip tuning
Chip tuning is een manier om wat meer vermogen uit een auto te halen. De chips die de fabrikant in de auto heeft gestopt voor een optimale verhouding tussen brandstofgebruik en prestaties, worden dan aangepast.
Check ook: Zó bespaar je op je autoverzekering
Volgens Dijcks is het slim om dit aan de verzekeraar door te geven, anders loop je het risico dat wanneer je schade rijdt, de verzekeraar niet wil uitkeren. "Wordt je auto 20% sneller, of zwaarder, ben je verplicht dit door te geven aan de RDW."
4. Je auto laten wrappen
Met een carwrap wordt een folie over de lak van de auto geplakt. Je kunt je auto daarmee meest opvallende kleuren of prints geven.
"Aanbrengen van een wrap kost al snel meer dan €2000. De wrap kan je premie omhoog laten schieten, als je deze onderbrengt in een accessoire-dekking bij je autoverzekering. Doe je dat niet, dan draai je zelf op voor de kosten van schade aan de wrap", aldus de verzekeringsexpert.
5. Elektrisch rijden
"Elektrische auto’s zijn door hun batterij gemiddeld zwaarder dan vergelijkbare auto’s met verbrandingsmotor. Daardoor veroorzaken ze meer schade bij een aanrijding", legt Dijcks uit.
"Tegelijk zijn reparaties meestal duurder dan bij andere auto’s en kunnen deze alleen door specialisten worden uitgevoerd. Dit geldt in het bijzonder voor reparaties aan de accu. Dit drijft de verzekeringspremie verder omhoog."
6. Strafblad
Tot slot helpt een strafblad niet mee. Ben je in de afgelopen acht jaar veroordeeld voor een strafbaar feit, vorm je voor een verzekeraar een hoger risico. Het kan ook zo zijn dat een verzekeraar je helemaal weigert, bijvoorbeeld als jou ooit een rijontzegging opgelegd heeft gekregen voor het rijden onder invloed. Dijcks: "Een rijontzegging is voor zekeraars zelfs een reden om een bestaande verzekering op te zeggen."
Dan verzwijg je toch gewoon je strafblad, zou je denken? Dat is niet verstandig. Mocht je verzekeraar er vroeg of laat achter komen, sta je ook nog te boek als fraudeur. Wil je ondanks alles toch de weg op? Dat kan, maar dat heeft zijn prijs, weet Dijcks.
"Dan kom je uit bij De Vereende, die partij is door verzekeraars samen opgericht. De Vereende verzekert praktisch iedere automobilist. De premies liggen wel drie tot vier keer hoger dan bij een normale verzekering."