IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zó bespaar je op je autoverzekering

Veel automobilisten hebben geen idee hoeveel geld er elke maand wordt afgeschreven voor de autoverzekering en waar ze precies voor verzekerd zijn. Dat is zonde, want met slim shoppen kun je veel geld besparen.

30% van de Nederlanders weet niet hoe hoog de premie voor de autoverzekering is, zo blijkt uit onderzoek van Allianz Direct onder 1152 respondenten. Slechts 41% heeft een globale indicatie. Daarnaast weet maar liefst 72% niet precies welke dekking de polis biedt.

Dat is zonde. Want op verzekeringen valt veel geld te besparen. We zetten wat tips voor je op een rij.

1. Oudere auto? Beperk de dekking

Aan een WA-verzekering ontkom je niet: deze is voor elke automobilist verplicht. Deze dekt de schade die je met jouw auto aan anderen toebrengt.

Daarboven op kun nog een beperkt casco- of een volledig-casco verzekering afsluiten. Met beperkt-casco (ook wel WA+ genoemd) verzeker je ook schade aan je eigen auto door inbraak, diefstal, brand, storm, ruitschade, joyriding en aanrijdingen met dieren.

De meest uitgebreide dekking is een allrisk verzekering. Deze vergoedt alle schade aan je auto; ook als die door eigen toedoen is ontstaan.

Check ook: Fors besparen op je verzekeringen? 5 tips

De meeste automobilisten sluiten bij de aankoop van een nieuwe auto een volledig casco-verzekering af, maar kijken er vervolgens niet meer naar om. Maar als je auto zes jaar of ouder is, dan kan het voordeliger uitapkken als je overstapt naar een beperkt casco-verzekering, aangezien de waarde van je auto fors is gedaald.

Is je auto ouder dan tien jaar, dan volstaat een WA-verzekering vaak. De hoge premie van een allrisk verzekering weegt dan vaak niet op tegen de uitkering bij schade.

... maar dat is niet altijd slim

De dekking beperken is niet in alle gevallen een goed idee. Heeft je auto nog steeds een forse waarde, dan kan het verstandiger zijn om de volledig casco-verzekering te handhaven. Op deze website kun je een indicatie krijgen van de dagwaarde van je auto.

Ook als je nog een lening hebt lopen waarmee de auto is bekostigd, kan het slimmer zijn om volledig verzekerd te blijven.

Heb je weinig spaargeld, maar ben je wel afhankelijk van een auto, dan moet je je eveneens nog even achter de oren krabben. Want stel dat je je auto volledig in de prak rijdt door eigen schuld, dan moet je uit eigen zak een nieuwe auto kopen, als je alleen een WA-verzekering hebt. Dat kan voor grote problemen zorgen.

2. Verhuisd? Misschien krijg je een lagere premie

De premie van je autoverzekering hangt niet alleen af van de waarde van de auto, maar ook van je woonplaats. Zijn er in jouw omgeving veel auto-inbraken of auto-ongelukken, dan gaan de premies omhoog.

Uit onderzoek van Autoverzekering.nl rolt Den Haag uit de bus als duurste provinciehoofdstad voor autoverzekeringen. Ook Utrecht, Maastricht, Den Bosch en nationale hoofdstad Amsterdam zijn relatief duur. In Leeuwaren, Groningen en Assen ben je gemiddeld het voordeligst uit.

Ben je verhuisd naar het hoge noorden, dan kom je misschien in aanmerking voor een lagere premie. Zelfs als je een woning betrekt in een ander postcodegebied kan het behoorlijk aan premie schelen.

Ga je verhuizen, breng dan je verzekeraar zo snel mogelijk daarvan op de hoogte. Check ook of deze verzekering nog steeds het goedkoopst is of dat je beter kunt switchen naar de concurrent.

3. Vergelijk elk jaar de premies…

Verzekeringspremies zijn niet in beton gegoten. Het loont dan ook om elk jaar voor je polis wordt verlengd verzekeringen met elkaar te vergelijken. De verzekeraar die vorig jaar als goedkoopste uit de bus kwam, kan immers in de tussentijd zijn ingehaald door de concurrent.

… maar staar je niet blind op kortingspercentages

Als je zonder schade rijdt, bouw je een no-claimkorting op. Deze kan oplopen tot wel 80%. Zo’n hoog kortingspercentage klinkt aanlokkelijk, maar uiteindelijk draait het om de prijs en niet om de korting.

Er zijn verzekeraars die minder korting bieden, maar wel een lagere premie bieden dan verzekeraars die stunten met forse no claim-kortingen. Let dus bij je prijsvergelijking op het bedrag dat je moet betalen.

4. Schade? Overweeg deze te betalen uit eigen zak

Zoals gezegd is het aantal schadevrije jaren van grote invloed op de premie. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, hoe hoger de korting uitpakt. Maar het werkt helaas ook de andere kant op. Claim je schade die niet op een ander verhaald kan worden, dan keert de verzekeraar wel uit, maar daal je voor straf op de ladder van schadevrije jaren, waarna de premie stijgt.

Lees ook: Kleine schade aan je auto? Vergeet je verzekeraar en trek zelf de portemonnee

Het maakt hierbij niet uit of je een hoog of laag bedrag claimt. Heb je een kleine schade, dan kan het voordeliger zijn om de reparatiekosten uit eigen zak te betalen. Waar het omslagpunt precies ligt, verschilt per verzekeraar.

5. No claimbeschermer? Niet altijd de moeite waard

Bij sommige autoverzekeraars kun je een no-claimbeschermer afsluiten, waarmee je je indekt tegen een premieverhoging als je een keer schade claimt. Dat lijkt aantrekkelijk, maar de schade wordt wel geregistreerd in een centrale database voor schadevrije jaren.

Blijf je bij je huidige verzekeraar, dan heb je daar geen last van. Maar wil je overstappen, dan kun je alsnog worden geconfronteerd met een hogere premie. Houd hier rekening mee voor je zo’n extra dekking afsluit.

Heb je veel schadevrije jaren opgebouwd, dan heeft een schadeclaim vaak geen invloed op de premie. Het aantal schadevrije jaren daalt wel, maar de premie blijft ongewijzigd. In dat geval is een no-claimbeschermer ook nog eens zonde van het geld.

6. Wees alert op dubbele dekking voor pechhulp

Het is verstandig om een dekking voor pechhulp te hebben. Maar veel automobilisten zijn dubbel verzekerd en betalen dus onnodig veel. Ze hebben bijvoorbeeld een pechhulpdekking via hun auto- of reisverzekering en zijn daarnaast ook lid van de Wegenwacht.

Wil je voorkomen dat je dubbel betaalt, check dan of en hoe pechhulp is gedekt.

Lees ook: Gebruik je de auto weinig door coronacrisis? Pas op

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. d' Aandelen ' 18 juli 2020 22:56 0
    Sinds 1 januari ben ik all risk verzekerd bij Bundelz Autoverzekering omdat ik nog maar heel weinig gebruik maak van de auto, zeker nu in corona tijd.
    In 2019 betaalde ik € 543,00 voor een all risk verzekering voor mijn Opel Corsa Edition 14i toen mijn vrouw mij wees op de advertentie van Bundelz een onderdeel van NN.

    Daar betaal ik per bundel van 1000 kilometer € 62,50 met een eenmalig bedrag van € 35,00 voor inschrijfkosten, omdat wij de auto nauwelijks hebben gebruikt, zeker in verband met de corona crisis, betaalde ik dus € 97,50 voor het eerste half jaar en betaal je pas weer bij de volgende bundel van 1000 kilometer.

    Stel dat wij in de tweede helft van 2020 nog 3000 kilometer rijden dan betalen we inclusief inschrijvingskosten € 285 per jaar en daarmee bewijst Bundelz dat zij mensen echt tegemoet komen die niet veel rijden met een eerlijke premie.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Punten om op te letten bij het uitzoeken van een vermogensbeheerder

Staar je niet blind op de behaalde rendementen. Lees verder ›