IEXGeld

Dossiers

Profiel

Onder welke verzekering valt je mobiele telefoon eigenlijk?

Je laat per ongeluk je smartphone vallen en er zit een lelijke barst in het scherm. Zonde! Maar onder welke verzekering valt dit eigenlijk? Je telefoonverzekering? Of je inboedelverzekering? Daar bestaat nog veel onduidelijkheid over onder consumenten. 

Dat blijkt uit onderzoek dat Pricewise liet uitvoeren door onafhankelijk veldwerdbureau Panel Inzicht onder 1000 Nederlanders.

Niet goed op de hoogte

De peiling wees uit dat 40% van de Nederlanders denkt dat een mobiele telefoon alleen verzekerd kan worden via een telefoonverzekering. Dit is niet het geval. Ook een inboedelverzekering biedt dekking voor mobiele telefoons.

Welke schade precies verzekerd is, hangt af van de dekking die iemand kiest en de verzekeraar. Hoe zit dat bij jouw verzekeraar? Check het hier in het overzicht dat Pricewise maakte.

Beschadigingen vallen buiten basisdekking inboedelverzekering

Een beschadiging doordat de mobiele telefoon valt, is in ieder geval bij geen enkele verzekeraar gedekt met de basisdekking van de inboedelverzekering. Alleen onder uitgebreidere dekkingen van de inboedelverzekering van sommige verzekeraars vallen dit soort schades. Bij 34% van de Nederlanders is dit niet bekend.

Ruim een vijfde (22%) van de respondenten geeft dan ook dat hij of zij niet goed op de hoogte is van de polisvoorwaarden en maar liefst 76% zou graag zien dat verzekeraars een duidelijkere rol spelen in de informatievoorziening. Zij moeten helderder aangeven onder welke verzekering en dekking een mobiele telefoon valt.

Telefoonverzekering: wel zo'n goed idee?

En de telefoonverzekering dan? Is het eigenlijk wel zo’n slim idee om die te nemen? De premies zijn namelijk niet mals. Soms moet je diefstal nog apart bijverzekeren. 

Ook krijg je te maken met een eigen risico van enkele tientjes tot wel € 175. Als je telefoon kapot is, ontvang je vaak slechts de maximale dagwaarde uitgekeerd of een vergelijkbaar gebruikt toestel. Is hij gestolen, dan is het vaak lastig te bewijzen dat dit buiten jouw schuld is gebeurd. Denk dus goed na of je wel echt een telefoonverzekering nodig hebt.

Lees ook: Fors besparen op je verzekeringen? 5 tips

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›