IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze techaandelen daalden tot 50%: koopkans?

Veel techaandelen stonden in de afgelopen weken flink onder druk, nu blijkt dat de Federal Reserve van plan is de geldkraan dicht te draaien. Er worden in de VS tot wel drie renteverhogingen verwacht dit jaar en het zicht op hogere rentes doet techaandelen niet bepaald goed. Sommige namen zijn wel tot 50% van hun beurswaarde verloren. Is het tijd om deze aandelen weer op te pikken?

De Nasdaq stond vorige week onder druk na publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve halverwege december.

Fed wil snel in actie komen

Een meerderheid van de Fed-leden wil de rente snel verhogen. Uit de notulen bleek daarnaast dat zij van mening zijn dat relatief snel een begin zou moeten worden gemaakt met het inkrimpen van de portefeuille van 8,76 biljoen dollar aan obligaties en andere activa. Dit zou de balans van de centrale bank moeten opschonen, maar zal ook leiden tot een verdere stijging voor de rentes. 

Check ook: 30 kooptips van beleggingsexperts om het nieuwe jaar mee te beginnen

De Amerikaanse tienjaarsrentes gingen hierop omhoog. Inmiddels staan ze voor het eerst in twee jaar weer boven de 1,80%. Halverwege december bleven de rentes nog hangen op een niveau van 1,44%. 

Twitter helft minder waard

In reactie hierop daalden de koersen van veel techaandelen. Het ene aandeel daalde daarbij harder dan het andere. Zo verloor Twitter bijvoorbeeld maar liefst 51% sinds het hoogste punt in februari vorig jaar. Bij Apple bleef het verlies juist beperkt tot 4% ten opzichte van de hoogste koers in de afgelopen 52 weken. 

Voor diverse beleggers is de tijd aangebroken om sommige, hard afgestrafte aandelen op te pikken. Analist Dan Ives van Wedbush schreef in een rapport aan klanten dat de recente verkoopgolf ervoor heeft gezorgd dat technamen die de aanjager zullen zijn van de “vierde Industriële revolutie” te hard zijn afgestraft.

Lees ook: Je portefeuille minder volatiel maken loont. Maar hoe doe je dat? 

De waarderingen van deze aandelen zijn volgens hem “zeer aantrekkelijk” gezien de groeiverwachtingen voor de komende twaalf tot achttien maanden. 

Apple en Microsoft

Ives heeft zelf een kooplijstje, waar onder meer Apple en Microsoft op staan. Microsoft verloor 10% aan waarde sinds de top op 22 november. 

Maar er zijn meer aandelen die hard zijn afgestraft en waarover analisten zeer te spreken zijn. Beleggingswebsite MarketWatch stelde op basis van data van FactSet een lijstje samen met 25 technamen die minstens met 20% zijn gedaald vanaf het hoogste punt in 52 weken.

... plus nog 9 andere technamen

Bovenaan het lijstje prijkt Twitter, dat volgens analisten een opwaartse potentie heeft van 39%, overigens net als energietechnologiebedrijf Enphase Energy. PayPal, dat 40% aan beurswaarde inleverde, biedt volgens analisten een opwaarts potentieel van 31%.

De top vijf wordt verder aangevuld door Etsy en Activision Blizzard, die eveneens tot 40% aan beurswaarde verloren, maar wel 27% tot 29% kunnen stijgen. 

Andere namen die minder hard zijn afgestraft, zoals Salesforce.com, Adobe, eBay en Nvidia, zijn volgens analisten ook koopwaardig. 

De volledige lijst met aandelen is hier te vinden.

Lees ook: Gaat van januari een voorspellende waarde uit voor de rest van het jaar?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

4 manieren om een waardeloze belegger te worden

Als je niet weet hoe je je doelen moet bereiken, is het soms handig te b... Lees verder ›