IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je portefeuille minder volatiel maken loont. Maar hoe doe je dat?

De beurzen gaan de laatste tijd flink op en neer, vooral vanwege de onzekerheden rond de omikronvariant van het coronavirus. Voor beleggers kan dit een hevige achtbaanrit worden. Zit je daar niet op te wachten, dan kan het lonen om zelf de volatiliteit van je portefeuille te verlagen. 

“In het licht van een risicovollere macro-omgeving kunnen strategieën gericht op lage volatiliteit het weer goed doen, na enkele kwartalen van ondermaats presteren”, zo stelt Fidelity.

“Ze kunnen helpen om de verliezen te beperken wanneer aandelen in waarde dalen, maar bieden beleggers ook een manier om belegd te blijven voor als de rally weer aantrekt.”

Verlagen volatiliteit was afgelopen kwartalen niet erg lonend

Fidelity erkent dat het verlagen van volatiliteit in je portefeuille in de afgelopen kwartalen niet erg lonend was door de sterke herstelrally op de beurzen.

Check ook: Zo bescherm je je pensioen tegen inflatie

Beleggers bleven voor bewegelijke techaandelen gaan, maar ook voor cyclische energiebedrijven en financials, aandelen die normaal gezien niet passen in een portefeuille die is ingericht op een lage volatiliteit. 

... maar dat kan veranderen

Maar de uitdagingen voor de aandelenmarkten nemen toe richting het einde van de economische cyclus, waardoor beleggers opnieuw moeten kijken naar hun risicoprofiel, aldus Fidelity.

In november schoot de volatiliteitsindex flink omhoog, een beweging die niet meer werd gezien sinds begin 2020 toen de coronacrisis aanbrak. Juist in periodes van instabiliteit, kan het inrichten van een portefeuille met aandelen die doorgaans niet zo bewegelijk zijn, lonen.  

Wellicht denk je bij onrust direct aan het afbouwen van risico’s. Techaandelen verkopen en waardeaandelen kopen. Toch is dit niet wat Fidelity adviseert.

'Kies voor aandelen met een lage volatiliteit'

“Het is onmogelijk om te voorspellen wanneer de neergang van de aandelenbeurzen definitief doorzet en beleggers kunnen aantrekkelijke winsten mislopen als zij te veel en te snel de risico’s van hun portefeuille afbouwen”, aldus de vermogensbeheerder.

Lees ook: Koersgrafieken lezen, deel 2: Hoe herken ik een trendomkeer?

Een beter idee is om je te focussen op aandelen met een lage volatiliteit. Dit houdt de neerwaartse risico’s beperkt, terwijl je nog steeds kan profiteren van opwaartse bewegingen. 

Deze strategie vereist een schatting van de toekomstige volatiliteit en de correlatie met andere aandelen.

We hebben het dan over aandelen met een zogenoemde lage bèta, oftewel die weinig correlatie vertonen met een index. Het gaat vaak om bedrijven met een dominante marktpositie, als McDonalds, Nestlé en GlaxoSmithKline.

ETF’s

Enkele jaren geleden keken we al naar de minst volatiele aandelen in de S&P 500, waaruit namen rolden als Walmart, Colgate-Palmolive en Sysco.

Maar wie niet staat te springen om zelf een laagvolatiele portefeuille in te richten, kan er ook voor kiezen om een mandje met aandelen aan te schaffen. Bij de bekende brokers vind je een ruime keuze aan Low Volatility-ETF’s. Onder meer SPDR en UBS hebben diverse indextrackers die laagvolatiele aandelen volgen.  

“De low volatility-factor is springlevend en etaleerde afgelopen decennium duidelijk zijn toegevoegde waarde, vooral gecorrigeerd voor risico”, zo zien ook experts van Robeco. 

Lees ook: 3 momenten om je beleggingsportefeuille te herzien

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

ETF’s die één aandeel volgen: goed idee of een hype?

Met de indextrackers ga je superlong of -short op aandelen als Nike of T... Lees verder ›