IEXGeld

Dossiers

Profiel

Met pensioen? Zoveel hypotheek kun je krijgen

Is het krijgen van een hypotheek lastiger wanneer je gepensioneerd bent? Dat hoeft niet. Als je genoeg inkomen hebt uit je voorzieningen, kun je gewoon bij de bank aankloppen voor een hypotheek. Hoe zit dat precies?

Inkomsten

Net zoals bij iedereen is inkomen leidend bij het berekenen van je maximale hypotheek. Dit geldt ook voor gepensioneerden. Als je al met pensioen bent, wordt er vooral gekeken naar jouw huidige situatie en of dit inkomen stabiel zal blijven over de jaren heen.

De bank neemt dan de volgende inkomstenbronnen mee:

  • Uw AOW
  • Uw pensioen dat voortkomt uit gewerkte arbeidsjaren
  • Eigen voorzieningen, zoals levensverzekeringen of inkomsten uit eigen vermogen

Let hierbij wel op dat je AOW-pensioen pas wordt meegenomen vanaf de datum dat je daadwerkelijk de uitkering krijgt. Bij het arbeidspensioen is de duur van de pensioenrechten belangrijk.

Benieuwd wat je maximaal kunt lenen met jouw pensioen? Dat kun je hier berekenen.

Zo zit het als je 55+ bent

Ben je nog niet met pensioen, maar bereik je deze leeftijd ergens in de komende tien tot vijftien jaar? Dan wordt er gekeken naar jouw verwachte pensioeninkomen om zeker te zijn of je de lasten van een hypotheek kunt dragen.

Check ook: Bieden boven de vraagprijs: dit zijn de risico's 

Ook moet je bijvoorbeeld aan kunnen tonen dat je vijftig jaar voorafgaand aan je AOW-leeftijd in Nederland hebt gewoond en gewerkt.

Overlijdensrisicoverzekering

Vroeger hadden banken strengere eisen en was het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering vaak een vereiste wanneer je een hypotheek afsloot. Met name wanneer je (bijna) met pensioen bent, omdat er dan een groter risico is dat je komt te overlijden voordat je de hypotheek kunt aflossen. Dit wilden banken afdekken met een overlijdensrisicoverzekering.

Inmiddels hebben veel banken die niet meer verplicht gesteld. Slechts enkele banken willen nog dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, met name wanneer je een groot gedeelte van de woningwaarde leent.

Hoe zit het met uw hypotheekrenteaftrek?

Wanneer je met pensioen bent, werkt het wat anders met de belastingtarieven en heffingskortingen. Zo zijn er andere belastingtarieven in box 1 en dit heeft invloed op de hypotheekrenteaftrek. Wanneer je een lager percentage aan inkomstenbelasting betaalt, ontvang je namelijk ook een lager percentage terug over jouw hypotheekrente.

Wil je weten hoe je in jouw situatie een hypotheek kunt krijgen? Plan een gratis afspraak in met een hypotheekadviseur.

Lees ook: Per bank tonnen verschil in maximaal verstrekte hypotheek voor ZZP’er

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›