IEXGeld

Dossiers

Profiel

Verbouwen? In sommige gemeenten wordt een vergunning honderden euro's duurder

Huiseigenaren zijn dit jaar soms wel honderden euro's meer kwijt aan de vergunning voor een kleine verbouwing aan de voor- of zijkant van hun huis. Dat blijkt uit het jaarlijkse bouwlegesonderzoek van de Vereniging Eigen Huis. In 41 gemeenten stijgen de bouwleges met meer dan 10%, maar er zijn ook uitschieters van meer dan 50%.

Door het vele thuiswerken, de lage hypotheekrente en de krappe woningmarkt willen veel huiseigenaren hun huis verbouwen. Maar een goede vakman vinden is niet zo eenvoudig: veel aannemers zitten maandenlang volgeboekt.

Is er eindelijk een expert beschikbaar, dan moet je je voorbereiden op een gepeperde rekening. Niet alleen zijn veel bouwmaterialen, zoals hout en verf, een stuk duurder geworden. Ook hebben veel gemeenten de kosten voor een vergunning verhoogd.

Lees ook: Gemeenten verhogen woonlasten fors

Een verbouwing aan de achterkant van je huis is vaak vergunningsvrij. Maar wil je aan de voor- of zijkant van je woning aan de slag, dan moet je in de regel wel toestemming krijgen. Hiervoor berekent de gemeente leges.

Prijsstijgingen tot 65%

Uit de inventarisatie van de Vereniging Eigen Huis blijkt dat de tarieven voor een kleine verbouwing (van €10.000 exclusief BTW) dit jaar met gemiddeld 3% zijn gestegen. In 41 gemeenten gaan de leges voor een kleine verbouwing met meer dan 10% omhoog en in drie gemeenten zelfs met meer dan 50%. 

De grootste uitschieter is Renkum, waar huizenbezitters 65% meer moeten betalen. Was het hier vorig jaar voor €177 gepiept, dit jaar moet je €450 aftikken.

Niet elke gemeente maakt het zo bont. In 161 gemeenten blijft de stijging beperkt tot maximaal 5% en in 120 gemeenten blijven de tarieven gelijk.

14 gemeenten hebben een prijsverlaging doorgevoerd. In drie gemeenten gaan de tarieven zelfs met meer dan 30% omlaag (Loppersum, Mook en Middelaar, Putten en Zoeterwoude). Maar ook Rhenen (-15,3%), Zoetermeer (-15%) en Delft (-9,8%) laten de inwoners een stuk minder betalen dan vorig jaar.

Grote prijsverschillen tussen gemeenten

Voor een vergunning voor kleine verbouwing ben je gemiddeld €393,36 kwijt. Maar de tarieven lopen enorm uiteen, zo wijst de meting uit. Woon je in Den Haag, dan ben je voor €100 klaar. Honderd kilometer verderop, in Veenendaal, moet je voor hetzelfde papiertje €977 betalen: bijna tien keer zoveel.

Ook Terschelling (€943), Oegstgeest (€856) en Woerden (€821) zijn relatief duur.

In negen gemeenten liggen de tarieven onder de €200. Naast Den Haag zijn dat Leiderdorp, Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Reimerswaal, Roermond, Ameland, Roosendaal en Sluis.

Hier kun je het tarief van jouw gemeente opzoeken:

Ook bij nieuwbouwwoningen prijsstijgingen van meer dan 50%

Ook bij de aankoop van een nieuwbouwwoning moet je bouwleges betalen. Deze zijn wat minder zichtbaar, omdat ze in de totaalprijs van de woning zitten.

Voor een nieuwbouwwoning met bouwkosten van €170.000 (exclusief grondkosten en btw) zijn de leges dit jaar met gemiddeld 3,3% gestegen, met grote uitschieters naar boven en naar beneden.

Lees ook: Omgaan met dubbele lasten bij nieuwbouw

Renkum valt hier wederom in negatieve zin op, met een prijsstijging van 52%. Vorig jaar bracht de gemeente €2.311 in rekening en dat is nu opgetrokken naar €6.685. In Montfoort stijgen de tarieven nog iets harder: met 53% naar €8.468.

Maar ook bij deze kostenpost zijn er gemeenten waar de tarieven fors omlaag gaan, zoals Putten (-36,4%), Loppersum (-21,1%), Mook en Middelaar (-15,5%), Putten (-36,4%), Loppersum (-21,1%), Mook en Middelaar (-15,5%), Delft (-9,8%) en Zoetermeer (-9,1%).

Gemiddeld moet je voor een nieuwbouwvergunning €5.103,80 betalen. Maar het maakt enorm veel uit waar je woont. In Terschelling (€12.116), Zeist (€11.125,20) en Oegstgeest (€10.829) betaal je een bedrag van vijf cijfers.

Maar dat het ook goedkoper kan, bewijst Den Haag, dat €1.700 in rekening brengt.

Hieronder vind je de tarieven voor een nieuwbouwvergunning:

'Onverklaarbare verschillen'

Dat het voor huiseigenaren zoveel verschil maakt waar je woning staat, is de Vereniging Eigen Huis een doorn in het oog. "Wij zien jaar op jaar onverklaarbaar grote legesverschillen tussen gemeenten en ook enorme stijgingen en dalingen. Het gaat werkelijk alle kanten op en is aan kopers en huiseigenaren niet uit te leggen", zegt Cindy Kremer, algemeen directeur van de belangenvereniging.

Zij roept het kabinet wederom op om in actie te komen tegen de enorme onderlinge verschillen in tarieven.

Lees ook: Huis verbouwen? Zo vind je een goede vakman 

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Is de huizenmarkt een bubbel?

En zo ja, komt er dan een krach? Lees verder ›